Unde nu e suficient dosarul pentru a intra la facultate?

Probele de admitere de la universităţile ieşene: de la tir cu puşca la teste de dicţie

luni, 13 iulie 2015, 01:53
4 MIN
 Probele de admitere de la universităţile ieşene: de la tir cu puşca la teste de dicţie

Deşi în ultimii ani există un obicei la universităţile de stat din Iaşi ca admiterea să se realizeze în baza unui concurs de dosare la majoritatea specializărilor, există şi câteva domenii unde se impune un examen în momentul admiterii, care variază de la texte de gramatică, cum e cazul la Facultatea de Drept, până la probe de profil la Facultatea de Arhitectură.

La Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi“ din Iaşi există doar două facultăţi unde admiterea are loc în urma unei probe scrise: Facultatea de Arhitectură, unde se dă o probă de desen, şi Facultatea de Automatică şi Calculatoare, unde se dă un examen scris la matematică. Există şi o particularitate a politehnicii ieşene. Sunt unele facultăţi la care un criteriu important la admitere este media la examenul de bacalaureat de la matematică. Dacă sunt elevi care au fost nemulţumiţi de nota de la "bac", pot să dea un nou examen la matematică organizat de UTI, în speranţa că vor mări nota respectivă.

„Examenul de admitere apare ca un efect al numărului mare de candidaţi la anumite domenii, specializări, în rest avem concursul de dosare. În universitate se foloseşte media de la bacalaureat ca fiind un criteriu în baza căruia se ierarhizează candidaţii, dar şi unele note luate la anumite materii apropiate de specificul ingineresc. Nu este mai puţin adevărat că sunt domenii în care trebuie numaidecât făcută o anumită testare ale aptitudinilor concurenţilor, cum este domeniul IT. Însă un bacalaureat credibil este mai important decât un examen de admitere la facultate“, a declarat prof.dr. Neculai Seghedin, prorector responsabil cu activitatea didactică la UTI.

În mod tradiţional, Universitatea de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa“ din Iaşi, dat fiind interesul ridicat şi specificul materiilor predate, are de mai mulţi ani stabilit un examen scris, test grilă, la admitere. Tinerii care doresc să urmeze specializările Facultăţii de Medicină Generală sau de Medicină Dentară vor da un test grilă, la alegere, fie din Chimie organică, fie din materia de Biologia din clasa a XI-a. La Facultatea de Farmacie se va da un test grilă din Chimie organică, în timp ce un concurs de dosare, cu punctaje, se va organiza la Facultatea de Bioinginerie Medicală. Excepţie o face specializarea de Balneofiziokinetoterapie, care ţine de această facultate, unde se dă admitere prin acelaşi sistem ca la Medicină Generală: un test la alegere dintre materia de Biologie de clasa a XI-a sau Chimie organică.
 
La polul opus, Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară „Ion Ionescu de la Brad“ susţine exclusiv concurs de dosare la toate specializările, regula generală fiind că media de admitere este alcătuită din 50% nota de la proba scrisă de limbă şi literatură română de la bacalaureat şi 50% din nota de la o altă probă scrisă, la alegere.
 
 
 
 
Şi Universitatea de Arte „George Enescu“ din Iaşi are probe vocaţionale eliminatorii la admiterea de la facultăţile sale, pe lângă concursul standard de dosare.
 
În cazul Universităţii „Alexandru Ioan Cuza“ din Iaşi, s-a făcut remarcată Facultatea de Drept care, în urmă cu câţiva ani, a introdus un examen din gramatica limbii române ca probă de departajare de tip test-grilă care constă în 50% din media de admitere. Deşi întrebările cuprinse la un astfel de test nu sunt dificile, constând în întrebări legate de folosirea formei corecte a unui şir de cuvinte, a pluralului acestora, a sensului anumitor expresii, reprezentanţii facultăţii au declarat, după primul an al introducerii lui, că au fost şi studenţi care s-au împiedicat de această treaptă, deşi fără ea ar fi avut medii ce le-ar fi asigurat locuri la buget.
 
La Facultatea de Economie şi Administrarea Afacerilor, la specializările în limba engleză, se va da o probă de competenţă lingvistică sub forma unui test grilă, gratuit, care se va nota cu admis sau respins. Probe suplimentare se mai dau şi la Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport, unde concursul de admitere constă într-o probă sportivă la alegere cu caracter eliminatoriu, ce poate fi atletism, gimnastică, fotbal, baschet, handbal, volei, caiac, canoe, canotaj, scrimă, tir cu arcul, tir puşcă, tir pistol, judo, karate, qwan ki do şi rugby. Mai mult, studenţii de la aceeaşi facultate de la specializarea Kinetoterapie şi motricitate specială vor da un examen ce va conta în 60% din media de examen, teză scrisă la „Biologie“, materia din clasa a XI-a.
 
Şi studenţii de la Informatică dau un test scris la Matematică sau Informatică, la alegere, cu programa aceeaşi ca la proba scrisă la bacalaureat – filiera teoretică, profil Real, care va consta în 50% din media de admitere. Ultimii care vor susţine alte probe în afara concursului de dosare sunt studenţii de la Teologie ortodoxă şi catolică. La ortodocşi se va da o probă vocaţională de dicţie şi aptitudine muzicală, în timp ce la catolici, o probă orală la Teologie Dogmatică. În rest, la majoritatea facultăţilor de la UAIC se ia în considerare 100% media de la bacalaureat, departajarea făcându-se fie cu media anilor de studiu, fie cu media de la o anumită probă a bacalaureatului sau de la o anumită materie din timpul liceului.

 

 

 

Comentarii