Rectorul UMF l-a pus la punct pe Tudorel Toader în chestiunea litigiului cu Politehnica

vineri, 08 noiembrie 2019, 12:55
2 MIN
 Rectorul UMF l-a pus la punct pe Tudorel Toader în chestiunea litigiului cu Politehnica

Rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie „GrigoreT. Popa” a condamnat decizia lui Tudorel Toader de a intenta proces Universităţii Tehnice „Gheorghe Asachi” pentru „recuperarea” părţii din Corpul A a Palatului Universitar din Copou deţinută în acest moment de Politehnica ieşeană. Astfel, în discursul susţinut cu ocazia deschiderii evenimentelor dedicate Zilelor Universităţii Tehnice, rectorul UMF a afirmat că decizia rectorului Tudorel „nu ajută unitatea academică ieşeană”, iar solicitările sale nu sunt decât „pseudo litigii administrative vechi de secole şi rezolvate juridic de alţii”, fiind explicate în prezent „exclusiv prin rumori personale, inacceptabile în aceste vremuri”.

„Este nevoie de unitate în învăţământul superior ieşean de astăzi. Acesta este mesajul pe care vreau să îl transmit, speram, în numele tuturor universităţilor ieşene de stat. Nu este o lozincă, ci un îndemn onest, fundamentat pe raţiuni cât se poate de pragmatice. Dacă dorim să fim relevanţi, să contăm în peisajul academic internaţional, dacă dorim locuri fruntaşe în variile topuri care măsoară performanţa academică, trebuie să pricepem, repede şi temeinic, că drumul cel mai scurt înspre aceste deziderate îl putem face împreună. Şi nu e vorba de pionerate, ci de a ţine pasul cu ceea ce se întâmpla la noi acum ceva timp. În niciun caz nu ajută unitatea academică ieşeană invocarea intempestivă, astăzi, ale unor pseudo litigii administrative vechi de secole şi rezolvate juridic de alţii. Cu atât mai puţin cu cât ele sunt explicate exclusiv prin rumori personale, inacceptabile în aceste vremuri. Universitatea Tehnică ieşeană este parte integrantă atât a istoriei, cât şi a fiinţei academice ieşene, în ciuda a ceea ce unii, mai nou, vor să creadă. Pentru că oricum ai rezolva situaţia, istoric, moral sau pur juridico-administrativ, obţinem aceleaşi rezultate: primul, Universitatea Tehnică Gheorghe Asachi din Iaşi este aici în mod normal, în Aula Carmen Sylva, la ea acasă, iar secundul, mediul academic înseamnă, în egală măsură, performanţă intelectuală, dar şi conduită morală. Să nu uităm acest lucru!”, a subliniat Viorel Scripcariu în discursul său.

În cadrul evenimentului au participat şi Vasile Vintu, rectorul Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară „Ion Ionescu de la Brad” (USAMV), preşedintele Senatului USAMV Gerard Jităreanu, primarul Municipiului Iaşi Mihai Chirica, dar şi prorectorii şi profesorii Universităţii Tehnice. Întâlnirea a avut loc astăzi, de la ora 10.00, în Aula „Carmen Sylva” a Universităţii Tehnice din Palatul Universitar din Copou.

Comentarii