Regele mansardelor, 14 ani după gratii. Prejudiciu: 660.000 de euro şi 370.000 de lei

joi, 05 februarie 2015, 02:51
3 MIN
 Regele mansardelor, 14 ani după gratii. Prejudiciu: 660.000 de euro şi 370.000 de lei

Un dosar de înşelăciune cu zeci de persoane vătămate a fost finalizat ieri de judecătorii Tribunalului Iaşi cu pedepse mari pentru cinci ţepari. Magistraţii ieşeni au dat primale condamnări din dosarul „Mansarda“, cele cinci persoane trimise în judecată primind condamnări totale de 54 de ani de închisoare.

Cea mai mare pedeapsă a primit-o Teodor Coman, fost Simileac, care a fost condamnat la 14 ani de închisoare.
În cazul acestuia, instanţa a revocat mai multe pedepse cu suspendare primite în alte dosare. Ceilalţi patru inculpaţi din dosar, Violeta Cezara Coman, Marius Bogdan Chirica, Ilie Iulian Vasile şi Mihai Condrea, au fost condamnaţi şi ei la câte zece ani de închisoare.
 
Judecătorii au mai stabilit şi cuantumul sumelor pe care inculpaţii trebuie să le dea celor pe care i-au înşelat. Este vorba de peste 660.000 de euro şi aproximativ 370.000 de lei.
Sentinţa Tribunalului Iaşi nu este însă definitivă şi mai poate fi atacată cu apel.

Locuinţe fictive pe bani grei

Dosarul „Mansarda“ a fost finalizat de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie în 2011, acuzaţiile fiind de înşelăciune sau fals.

Procurorii anticorupţie sustineau în actul de acuzare că membrii grupării „au indus şi menţinut în eroare 73 persoane în legătură cu încheierea/ executarea unui număr total de 66 de contracte de construire sau/ şi de vânzare/ cumpărare a unor apartamente amplasate la mansarda unor blocuri situate în diferite zone din Iaşi“.

Procurorii mai arătau că cele mai multe dintre contractele de execuţie şi vânzare a mansardelor s-au făcut prin firma Trustul de Construcţii Moldova, principala societate cu care Teodor Coman (fost Simileac) lucra la ridicarea mansardelor.

Concret, firmele constructoare au încheiat contractele în condiţiile în care nu deţineau autorizaţiile legale necesare (autorizări, în lipsa cărora imobilele nu puteau fi racordate la reţelele de gaz, curent electric, apă, canalizare şi nu puteau fi înstrăinate prin act autentic către parţile vătămate), iar banii încasaţi de la persoanele păgubite s-au folosit de către inculpaţi în alte scopuri decât pentru executarea lucrărilor (achiziţii de bunuri imobile, creditarea unor terţe firme), împrejurări în care, dacă părţile vătămate le-ar fi cunoscut, nu ar mai fi încheiat contractele în cauză“, precizau procurorii DNA.

Anchetatorii au mai arătat că gruparea, coordonată de Coman, a fost destructurată de procurori la începutul lunii octombrie 2009.
Atunci, Coman a fost arestat de judecători, dar a fost ulterior eliberat, fiind cercetat în libertate. Anchetatorii au adăugat că grupul condus de Coman şi-a început activitatea în anul 2007.
 
 
Prin intermediul mai multor firme înfiinţate pe numele lor sau al soţiilor, membrii reţelei au ridicat pe terasele blocurilor zeci de apartamente, fără autorizaţii şi aprobări legale.
Societăţile controlate de membrii grupului au contractat construcţii de mansarde în mai multe judeţe din Moldova şi în Capitală.

În cursul anchetei, Teodor Coman a lăsat să se înţeleagă că el a făcut tot posibilul pentru a autoriza locuinţele, însă că i s-au pus beţe în roate de către municipalitate.

 

Comentarii