Dosar suplimentul "Iaşul în afaceri"

Sezonul evenimentelor de business la Iaşi

joi, 23 martie 2017, 13:45
12 MIN

În vreme ce economia Iaşului nu a înregistrat creşteri spectaculoase în ultimii ani, piaţa de evenimente profesionale cunoaşte un adevărat boom, în următoarele săptămâni fiind programate atât conferinţe de tradiţie, cât şi iniţiative noi. O bună cultură antreprenorială, precum şi o atenţie sporită acordată promovării în comunitate a business-urilor încep, împreună, să conducă la ceea ce am putea numi „emanciparea“ sectorului de afaceri. Este poate unul dintre cele mai mari câştiguri ale oraşului în această perioadă.

Nevoia de a conecta afacerile locale la piaţa naţională şi internaţională şi de aprofundare a unui stil de management adaptat pieţei şi realităţii forţei de muncă au condus în mod natural la creşterea nişei de întâlniri de business. Vă prezentăm în această ediţie a „Iaşului în afaceri“ câteva dintre evenimentele pe care nu ar fi bine să le rataţi în acest sezon.

 

Conferinţa „Focus on business“
24 martie, Camera de Comerţ şi Industrie Iaşi, ora 12.00

 

Conferinţa este organizatăde Camera de Comerţ şi Industrie Iaşi în parteneriat cu Focus Business School şi Fundaţia Star of Hope România. Evenimentul are ca te­ma­tici modelul suedez de dezvoltare a afacerilor, valorile etice ale antreprenoriatului şi instrumentele care pot fi folosite în dezvoltarea unui marketing şi leadership de succes. Invitaţii speciali ai evenimentului: Thomas Lennartsson, Antreprenor, Business Consultant Akademiska Hospital, Suedia şi profesor în cadrul FBS Suedia, Dan Davidson, manager general Eton Innovation AB, Suedia şi profesor în cadrul FBS Suedia, Lennart Eriksson, preşedinte Star of Hope Suedia. Star of Hope România promoveazădin anul 2015 programele de antreprenoriat şi modelele de afaceri de succes din Suedia şi România, încurajând oamenii de afaceri sădezvolte afaceri solide, corecte, bazate pe o viziune mai mare decât simplul profit. Amfitrionul evenimentului este Amalia Georgescu, iar partici­parea se face pe bazăde invitaţie confirmatăşi implicăo donaţie de 25 lei de participant, în beneficiul Fundaţiei.

Gala Premiilor Industriei Regionale de IT & Outsourcing
30 martie, Hotel Unirea (centrul de conferinţe), ora 18.30

 

Cea de-a doua ediţie a Galei PIN aduce din nou în prim-plan performerii industriei cu cea mai spectaculoasă creştere la nivel local, cea de IT & Outsourcing. Organizatorii evenimentului sunt editorii PINmagazine, Dan Zaharia şi Dan Radu, iar juriul competiţiei este format din Lenuţa Alboaie, prodecan, Facultatea de Informatică, Elena {erban, prodecan, Facultatea de Automatizări şi Calculatoare, Mădălina Comoraşu, team leader – AIESEC Iaşi, Andrei Varteniuc, preşedinte ASII, Alexandru Jijie, preşedinte BEST, Andrei Spitelnicu, operations manager Centric, Marius Alexa, manager Iconic ARIES, Valerica Dragomir, director ANIS, Andrei Postolache, trainer Introspecials, Sebastian Arhire, CEO Train2Perform, Amalia Sterescu, coach Outsourcing Portal, Cristi Ne­ghina, site manager Pentalog, {tefan Rusu, site manager NESS, Alina Popa, director Euronest IT Cluster, precum şi Mirela Gavra, publisher Outsourcing Today. 10 trofee PIN vor fi acordat şi în acest an, nominalizările putând fi transmise pe site-ul www.pinawards.ro până pe 25 martie.

Categoriile: cea mai reuşită amenajare interioară de birouri, proiectul academic al anului pentru industria ITO, conferinţa de specialitate a anului, iniţiativa CSR a anului, managerul a­nului, antreprenoriat în IT, compania IT a anului, compania de outsourcing a anului, întreaga activitate şi premiul special al juriului.

Gala premiilor PIN este un eveniment anual şi are ca intenţie să răsplătească firmele şi companiile solide, start-up-urile inovatoare, antreprenoriatul curajos din regiune, evenimentele comunitare relevante, precum şi proiectele durabile ale mediului academic. „Dacă în acest moment unul din 25 de ieşeni trăieşte datorită industriei de IT şi Outsourcing, în 2030 vor fi unul din 10. Faptul că nu suntem legaţi prin infrastructură rutieră de mare viteză de restul ţării plasează această industrie într-o fereastră de oportunitate. Până să avem o autostradă, avem o autostradă informaţională, avem un aeroport care ne conectează cu Europa din ce în ce mai mult, nu ne vom opri până când nu vom avea 2 milioane de pasageri pe an. Foarte mulţi angajaţi ai companiilor despre care vorbim călătoresc între Iaşi şi sediul central foarte des, probabil un sfert din fiecare cursă internaţională este compus din angajaţi ai acestei industrii“, declară Dan Zaharia, editor PINmagazine şi senior consultant Extind.

Accesul la Gala PIN are loc pe bază de invitaţie.

Detalii: www.pinawards.ro

Business Days
5, 6 aprilie, Congress Hall – Palas Mall

 

La ediţia din 2017 a Iaşi Business Days, care va avea loc în perioada 5-6 aprilie, sunt aşteptaţi peste 600 de oameni de afaceri din regiunea de Nord-Est a României, dar şi din Republica Moldova. Evenimentul va avea loc la Congress Hall- Palas Mall Iaşi şi aduce câteva noutăţi în ceea ce priveşte oportunităţile oferite. Pentru a creşte utilitatea şi relevanţa participării la eveniment, au fost create rute speciale pentru profesioniştii care vor să se concentreze doar pe: managementul resurselor umane, dezvoltarea abilităţilor comerciale şi a relaţiilor cu clienţii, dezvoltarea abilităţilor de marketing, comunicare şi relaţii publice, dezvoltarea abilităţilor de management şi business development.

Vor exista momente speciale dedicate generării de opor­tu­nităţi şi business networking, prin mărirea pauzelor de la începutul sesiunilor şi de la finalul acestora, numite Power Networking Breaks. Momentele de networking de la începutul fiecarei zile vor avea câteva sesiuni de know-how circle, unde specialişti dintr-un anumit domeniu profesional se întâlnesc, schimbă idei, oferă business feedback şi învaţă unii de la alţii. Mai multe detalii despre program, speakeri şi opţiunile de înscriere puteţi găsi la adresa http://www.businessdays.ro.

În avanpremiera Business Days Iaşi, organizatorii anunţă că vor fi făcute publice datele unui nou studiu privind mediul de afaceri din România. Topul metodelor de dezvoltare profesională preferate de directorii companiilor din România pentru liderii din organizaţii sunt învăţarea la locul de muncă, training-urile pentru echipă susţinute de traineri interni, urmate de cele susţinute de traineri externi, precum şi training-urile deschise şi workshop-urile interactive, pentru a încuraja învăţarea prin schimb de experienţă.

Începând cu 2017, am extins cadrul de cercetare al studiului pe care il efectuăm deja de 15 ediţii în mediul de business românesc , înainte de fiecare eveniment Business Days.  Alături de antreprenorii şi factorii de decizie din companii (CEO, GM), am destinat studiul şi managerilor de departamente, cu un focus special pe departamentele de HR, Comercial, Marketing, Comunicare, Operaţional şi Financiar. Motivaţia acestei alegeri se datorează faptului că ne dorim să înţelegem cât mai specific care sunt provocările şi preocupările specifice atât top managementului, cât şi managerilor de departamente. Astfel, putem să oferim cele mai relevante modalităţi prin care antreprenorii şi managerii să aibă acces la înţelegerea noilor trenduri în business şi a modului în care acestea le influenţează activitatea profesională. De asemenea, putem să creăm cele mai de impact modalităţi de dezvoltare ale competenţelor lor şi ale oamenilor din subordinea lor“, arată Laszlo Pacso, fondator şi coordonator proiecte Business Days.

Conform studiului Business Days,  atunci când participă la evenimente, managerii şi antreprenorii preferă sesiunile pragmatice, axate pe studii de caz, exemple de bună practică, învăţarea prin schimb de experienţă, interactivitatea, dezbaterile pro şi contra, feedback-ul direct, de preferat din mai multe surse. Atenţia managerilor departamentelor de marketing este concentrată în primul rând pe marketingul b2b şi pe customer engagement.

Coordonatorii departamentelor comerciale şi relaţii cu clienţii sunt interesaţi, cu prioritate, de dezvoltarea abilităţilor de vânzare şi negociere, managementul echipei, coordonarea vânzărilor şi  managementul relaţiilor cu clienţii. În ceea ce îi priveşte pe managerii de HR, pe primul loc în clasamentul preocupărilor acestora se află atragerea talentelor în organizaţie, metode moderne de recrutare şi selectie a talentelor, metode moderne de motivare a personalului, metode moderne de creştere a angajamentului personalului şi brandul de angajator. Pentru CEO/General Manageri,  importante sunt ariile privind managementul şi dezvoltarea afacerii, atragerea talentelor în echipă, recrutarea şi selecţia talentelor, organizarea şi modelarea afacerii, leadership, dezvoltarea echipei, cultura organizaţională, managementul performanţei şi planificarea strategică.

Cercetarea efectuată de Business Days s-a derulat pe un eşantion de 130 de antreprenori, top manageri, manageri ai departamentelor de HR, Marketing, Comunicare, Comercial, Operaţional şi Financiar şi profesionişti, ca preambul pentru Iaşi Business Days 2017, ediţie care deschide seria evenimentelor de afaceri Business Days din acest an.

FORUMUL Regional AFACERI.RO
4 aprilie, Hotel Unirea Iaşi, 8.30-14.00

 

Misiunea forumului organizat de Arhipelago, MB Event, Bridge şi APEC este de a conecta companiile lo­cale la piaţa economică in­ter­naţională şi naţională. La eveniment vor fi prezente atât delegaţii economice din regiunile ro­mâ­neşti Banat, Crişana şi Transilvania, cât şi o delegaţie de antreprenori britanici, condusă de Camera de Comerţ din Hampshire. Întreprinzătorii din regiunea de Nord-Est a ţării vor avea, aşadar, ocazia de a întâlni parteneri strategici, investitori şi reprezentanţi de top ai unor companii din cadrul acestor delegaţii, prin intermediul întâlnirilor business-to-business pregătite de organizatori.

Forumul Afaceri.ro Iaşi 2017 va fi deschis, în cadrul primului panel „Iaşi: Open for Business”, de prezentări asupra modului în care se realizează afacerile în Iaşi, la care vor participa: primarul municipiului Iaşi, Mihai Chirica, pre­şedintele Camerei de Comerţ şi Industrie, Paul Butnariu, viceprimarul municipiului Iaşi, Radu Botez. Va urma dialog cu primarul municipiului Iaşi, Mihai Chirica şi Graţian Mihăilescu, Fondator Urbanize Hub despre cum poate deveni Iaşul Smart City, iar prodecanul Facultăţii de Geografie şi Geologie din cadrul Universităţii „Alexandru Ioan Cuza“din Iaşi, Mihai Bulai, va prezenta platforma de promovare turistică „Iasi.travel“. Ulterior, Ovidiu Biber, organizatorul Festivalului Afterhills, şi Bogdan Baianu, organizatorul Festivalului Neverwas, vor continua un dialog pe tema „Iaşi: Oraşul evenimentelor”.

Forumul va continua cu panelul: „Oportunităţi Britanico-Române”, susţinut în limba engleză, unde Colin Lovering, Chairman British Romanian Chamber of Commerce, Mark Baulch, Business Development Manager Hampshire Chamber of Commerce, alături de o delegaţie a oamenilor de afaceri britanici, Raluca Constantinescu, Director for Trade and Investment British Embassy in Bucharest şi Călin Huma, President Bridge, vor prezenta: cum să convingem investitorii britanici, pentru ca ei să sprijine ideile noastre de afaceri; cum să sprijinim companiile ro­mâ­neşti să se extindă pe pieţele internaţionale, cum să sprijinim pro­dusele şi serviciile româneşti pentru a deveni celebre pe pieţele internaţionale.

În cadrul panelului trei, „Oportunităţi pentru managerii şi antreprenorii români”, Dan Zaharia, Senior Consultant Extind Management, Peter Barta, Director Executiv Fundaţia Post Privatizare, Doru Lionachescu, Membru board Banca Transilvania & BT Capital Partners, Octavian Bădescu, fondator şi acţionar majoritar Sameday Courier, vor dezbate despre oraşul Iaşi ca nod antreprenorial în context regional şi continental; cum să se pregătească com­paniile pentru a atrage investitori şi cum să facă din acest lucru o oportunitate pentru export; o­portunităţi pentru companiile din Nord-Estul României pentru a se extinde pe pieţele din Banat, Crişana şi Transilvania; oportu­ni­tăţi pentru companiile din Banat, Crişana şi Transilvania să se extindă pe piaţa de Nord-Est a României şi predicţiile pentru afaceri pentru anul 2021.

În cadrul panelului final, „Antreprenoriat: provocări şi drumul spre succes”, fostul ministru pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat, Florin Jianu, alături de jurnalistul George Onofrei, Angela Achiţei, CEO Util Deco & Preşedinte ADV Romania şi Marius Maier, Manager General şi Owner CMC GRUP Broker de Asigurare, vor dezbate pe marginea pro­gramului Start-up Nation România, antreprenoriatului social şi optimizării afacerilor române.

După prânzul de afaceri cu reprezentanţii delegaţiilor economice, Forumul Afaceri.ro Iaşi se va încheia cu o secţiune complexă de networking business to business, cu o durată de trei ore, unde participanţii vor putea deschide noi relaţii de afaceri cu parteneri strategici naţionali şi inter­na­ţionali, investitori potenţiali şi reprezentanţi de top ai companiilor.

Există o tendinţă în plan naţional de se a încerca găsirea unor soluţii pentru companii de a penetra pieţele externe. Firmele care au o situaţie bună în această situaţie sunt tocmai acelea care au reuşit să spargă bariera exportului. Noi vom aduce la conferinţa noastră foarte mulţi oameni de afaceri din Marea Britanie, o ţară care ar putea constitui pentru noi un hub prin care produsele specifice din Iaşi, din zona industriilor creative în special, să îşi găsească un debuşeu prin care să poată fi vândute în întrega lume“, ne-a declarat Marius Alexa, CEO Arhipelago şi iniţiator al Afaceri.ro. Domnia sa identifică două elemente inovative în privinţa Forumului de la Iaşi din 4 aprilie: „doritorii îşi pot face un cont pe site-ul nostru şi pot trimite întrebarea direct speakerilor, iar răspunsul va fi primit la conferinţă. De asemenea, am creat o serie de sesiuni virtuale de întâlniri. Costurile participării depind de numărul de module achiziţionate, preţul este unul mic în raport cu beneficiile pe care ne străduim să le oferim participanţilor. Încurajăm pe toată lumea să intre în comunitatea noastră prin înscrierea cu un singur click pe site-ul nostru!“.

Înscrierile pentru acest eveniment au loc pe site-ul http://www.afaceri.ro

Codecamp Iaşi, ediţie aniversară
5-14 mai, Hotel Internaţional

Codecamp s-a născut la Iaşi, în 2008, cu o idee îndrăzneaţă şi un grup de oameni pasionaţi care şi-au dorit să pună România pe harta marilor centre de tehnologie din lume. „Marele vis atunci era să reunim profesioniştii IT într-o serie de evenimente care să favorizeze interacţiunea şi să descătuşeze marea lor forţă creatoare, în ideea de a contrui o comunitate puternică de IT.Începuturile au fost «timide», prima întâlnire fiind organizată sub forma unei serii de discuţii intensive şi aplicate, cu laptopul în faţă, cu un grup de 30 de persoane timp de 3 zile. Efectul a fost însă surprinzător de bun: imediat după finalizare, oraşul a început să freamăte, din ce în ce mai mulţi oamenii au început să ne întrebe când va fi următoarea ediţie. Aşa că nu am aşteptat prea mult şi la a doua ediţie deja ne transformaserăm într-o conferinţă cu 200 de persoane. Iar fenomenul a continuat, dublându-se mereu numărul de persoane implicate şi participanţi, fapt care ne-a dat curaj să ducem totul la nivelul următor. Iată-ne în 2017, după 10 ani, mai mulţi, mai înţelepţi şi mai plini de energie ca niciodată şi cu un plan şi mai măreţ, care vizează dezvoltarea la nivel naţional în cele mai importante centre IT din ţară, dar şi regional, în oraşele mai mici, dar cu un potenţial fantastic de dezvoltare“, rememorează istoria evenimentului Florin Cardasim.

În 2017, evenimente Codecamp vor avea loc la Cluj-Napoca, Baia Mare, Piatra Neamţ, Bacău, Suceava, Timişoara, Chişinău şi, desi­gur, Iaşi. Estimarea este de peste 8000 de participanţi, 300 de speakeri, 30 de comunităţi şi 60 de companii partenere. Evenimentul este unul gratuit, înregistrările au început deja şi trebui rezervat din timp un loc pe http://codecamp.ro.

Tribut faptului că totul a început la Iaşi acum 10 ani, avem o sărbătoare specială care se întinde pe parcusul unei întregi săptămâni şi care conţine o paletă de evenimente de î­nal­tă calitate şi cu formate diverse, toate cu scopul consolidării comunităţii şi favorizării inovaţiei şi schimbului de cunoştinţe şi experienţă“, adaugă Florin Cardasim. Programul este următorul: 5 şi 6 mai – The Hack, 8 şi 9 mai – Open Days, 10 şi 11 mai – Masterclasses, 12 şi 13 mai – Codecamp International Conference, 13 şi 14 mai – A party to remember.

Planul e amplu şi frumos, dar cu provocările de rigoare; însă tot sprijinul care vine din ce în ce mai consistent de la comunităţi, speakeri, voluntari şi parteneri, îl fac un demers extraordinar de viu, uman şi plăcut. Şi le mulţumim tuturor pentru că le pasă şi se implică în ceea ce noi credeam că poate fi premiza unui viitor luminos: o comunitate putenică şi vibrantă care şi-a preluat soarta în propriile mâini. Codecamp 2017: 10 ani, 10 conferinţe, întreaga lume este invitată!“, încheie Florin Cardasim, iniţiator al Codecamp.
 

Comentarii