Şi-a sacrificat Bac-ul din vară pentru medie mare. Candidaţii serioşi de toamnă

joi, 27 august 2015, 01:57
5 MIN
 Şi-a sacrificat Bac-ul din vară pentru medie mare. Candidaţii serioşi de toamnă

Povestea surprinzătoare a unei absolvente de liceu, care a predat foaia aproape goală la examenul din vară de la Istorie, deoarece şi-a dat seama că nu va putea lua nota pe care şi-o doreşte.

Gabriela Mădălina a susţinut în cursul zilei de ieri proba la Istorie în cadrul examenului de bacalaureat şi speră să obţină peste 9.
La sesiunea din vară, absolventa a predat foaia după câteva minute după ce a realizat că va lua notă mică, deoarece nu era destul de pregătită pe subiectele care i-au căzut, iar ea voia medie mare la bac, pentru a putea prinde bursă la facultate. „Am terminat la Waldorf, profil filologie, asta după ce primii trei ani de liceu i-am făcut la Moisil, profil mate-info. M-am transferat, am dat diferenţele pentru că mi-am dat seama că nu voi lua bac-ul cu notă mare la mate, oricât de mult aş încerca. Aşa am dat la istorie. La Română şi Sociologie mi-a ieşit o medie peste 9 în vară şi am vrut şi la Istorie notă mare. Vreau să mă înscriu la Arte la Cluj, dar mai întâi să văd ce locuri au rămas. Dacă nu, îmi doresc să merg şi să mă înscriu în martie în Danemarca, tot la Arte, să studiez acolo”, spune Gabriela, vizibil obosită.
 
A învăţat cu o seară înainte până târziu şi îi este ruşine de cearcăne, aşa că parcă ar fugi de aparatul de fotografiat. Rămâne însă pentru o fotografie şi mărturiseşte că respiră uşurată, deoarece aceasta este singura probă pe care trebuia să o dea. „Părinţii mei au fost foarte supăraţi, pentru că am ratat admiterea la facultăţile de aici. A fost ciudat şi faptul că am luat 2,40 la Istorie în sesiunea din vară, deşi eu am vrut nota 1. Subiectele de acum au semănat foarte mult cu cele din vară, ce a căzut atunci la primele două subiecte a căzut acum la ultimul, şi anume Comunismul, prin urmare am avut jumătate din materia de atunci. M-am pregătit singură vara asta pentru astăzi şi cred că o să iau notă bună”, spune aceasta. Îşi aminteşte că atunci, în prima sesiune, a început să scrie la primul subiect, dar nu l-a terminat, a scris foarte puţin şi nici nu s-a gândit că o să-i puncteze ceva.
 
A absolvit Racoviţă şi vrea să se facă preot
 
La ieşire, pe terenul de sport al Liceul „Miron Costin”, care este centru de examen, s-au adunat în grupuri candidaţii care au ieşit până la ora 11.30. Adrian are altă poveste, la fel de interesantă. Acesta a absolvit Liceul Racoviţă, profil Ştiinţe ale Naturii şi a dat bac-ul la matematică pentru a doua oară. În vară a căzut, iar acum speră să ia peste 5. Deşi are 26 de ani, face parte din generaţia curentă de absolvenţi. „La liceu am dat la Seminarul Teologic, unde am făcut doar doi ani, după care am plecat în Italia. După cinci ani m-am întors şi m-am înscris la Racoviţă. Vreau să mă înscriu la Facultatea de Teologie deoarece tata e preot, la fel şi bunicul meu, şi străbunicul la rândul lui a fost preot. Este o tradiţie de familie. Sper să iau peste 5 ca să-mi iasă media la bac, am făcut doar primele subiecte, însă nu ştiu cât e corect. Subiectele au fost mai accesibile faţă de cele din vară, am făcut meditaţii şi m-am pregătit mai bine. Mai am la biologie poimâine şi gata”, spune Adrian.
 
„Fac pauză un an, plec în afară, apoi mă întorc la anul şi mă înscriu la facultate”
 
Ştefana dă bac-ul pentru prima dată acum, deoarece în prima sesiune nu a putut. A rămas corigentă la matematică şi a pierdut din această cauză admiterea la facultăţi. Aceasta este absolventă a Liceului „Miron Costin”, unde a terminat la clasa de Ştiinţe ale Naturii. Deja s-a înscris la FEG, postliceală particulară, la specializarea asistenţă medicală, iar după ce va termina şcoala spune că va pleca în străinătate să practice această meserie, deoarece este mai bine plătită. „Mai am vineri la chimie organică. Ce m-a uimit este faptul că la matematică au fost foarte mulţi candidaţi la această probă din toamnă, chiar şi persoane de 30, 40 chiar şi 50 de ani. Subiectele au fost accesibile”, precizează aceasta.
 
În grabă au ieşit Florin şi Ioan, ambii de la Liceul „Al.I. Cuza”, profilul Ştiinţe ale Naturii. Aceştia au dat proba la matematică şi nu vor mai mult de 5. Dau bac-ul pentru prima dată deoarece au rămas corigenţi la matematică. „La biologie vreau să iau 9, la mate am făcut doar şapte cerinţe din toate. Vreau să mă înscriu la Medicină Veterinară după”, menţionează Florin. Ioan a făcut ceva mai mult, în jur de 14 cerinţe şi speră la o notă între 6 şi 7. „Fac pauză un an, plec în afară, apoi mă întorc la anul şi mă înscriu la facultate, oricum acum locurile sunt ocupate”, spune Ioan.
 
La nivelul judeţului Iaşi, după statisticile furnizate de Inspectoratul Şcolar Judeţean, un număr de aproximativ 1.680 de candidaţi s-au înscris la probele orale desfăşurate pe parcursul săptămânii trecute. Mâine este programată proba la alegere a profilului şi specializării, iar pe 1 septembrie se vor afişa rezultatele, în aceeaşi zi putând fi depuse contestaţii, care vor fi soluţionate până pe 3 septembrie, pe 4 fiind afişate rezultatele finale.
 

Comentarii