Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Un tânăr a paralizat la coadă la moaşte. A fost dus de urgență la spital

GALERIE
sf spiridon
  • sf spiridon
- +

Un credincios tânăr a suferit un fenomen de paralizie în timpul pelerinajului la Sfânta Cuvioasă Parascheva. Pacientul în vârstă de 35 de ani a avut nevoie în cursul nopţii de joi spre vineri de asistenţă medicală după ce o parte din corp a început să-i amorţească. 

Potrivit medicilor, tânărul din Galaţi a suferit o hemipareză şi, pe lângă ajutorul specializat primit în timp ce se afla la coadă la moaşte, a fost transferat în Unitatea de Primire Urgenţe de la Spitalul „Sfântul Spiridon” pentru investigaţii amănunţite. Conform cardiologilor, fenomenul de hemipareză se instalează din cauza unor malformaţii congenitale care determină anevrisme cerebrale.

„Hemipareza apare pur şi simplu, pe fondul unei malformaţii vasculare a arterelor cerebrale care fac niste anevrisme. Momentul ruperii lor e legat de un efort mai mare, de o situaţie traumatică. În unele cazuri, aceste situaţii pot fi fatale”, a explicat dr. Ioan Bostaca, medic cardiolog la Spitalul „Sfântul Spiridon”. Potrivit urgentiştilor, pacientul suferise în trecut un accident vascular cerebral.

Un alt pelerin a fost transferat de la moaşte în UPU din cauza unei crize de hipertensiune. Bărbatul în vârstă de 60 din Bacău a fost transportat la spital pentru că în ciuda medicaţiei administrate la faţa locului, tensiunea arterială nu i-a scăzut. În cursul zilei de vineri, alţi 13 pelerini au primit ajutor la cortul SMURD din cauza unor stări lipotimice, nefiind necesară transportatea lor la spital.

„În cursul nopţii de joi spre vineri au fost 15 pelerini căzuţi, 13 cazuri au fost rezolvate la cort, iar alte două au fost dirijate cu echipaje de prim ajutor în UPU. Un pacient de 60 de ani din Bacău a avut un cu puseu de hipertensiune arterială, HTA 200, ce nu a cedat sub medicaţie. Celălalt, un tânăr de 35 de ani din Galaţi, prezenta o hemipareză recent instalată, sub 2 ore, cu accident vascular cerebral în antecedente”, a arătat profesorul Diana Cimpoeşu, medic-şef UPU-SMURD.

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri