Culianu, personaj al unui roman politist

marți, 31 mai 2011, 09:40
4 MIN
 Culianu, personaj al unui roman politist

"Eros, magie si asasinarea profesorului Culianu. DUPA 20 de ANI" i-a adus in fata publicului pe Nicu Gavriluta, Dan Petrescu, Stefan Afloroaei si Liviu Antonesei. De mentionat faptul ca o dezbatere pe aceeasi tema a avut loc simultan si la Bucuresti, gazduita de Institutul Cultural Roman, unde moderator a fost Horia-Roman Patapievici.

La Iasi s-a discutat cu cartile pe masa. Opera lui Ioan Petru Culianu a fost adusa in cele 22 de volume prezentate, insa ar fi fost mai multe daca, cine stie, autorul nu ar fi fost ucis poate chiar de creatia lui. S-au amintit scenariile mortii lui Ioan Petru Culianu, dar au fost avute in vedere si ideile, si teoriile sale.

Cazul politic din atentia SIE

Nicu Gavriluta i-a pus in tema pe cei care, probabil, in 1991 nici nu erau nascuti, caci cei mai in virsta au fost atrasi in cunostinta de cauza de subiectul intilnirii. Prieten si discipol al lui Mircea Eliade, I.P. Culianu a fost asasinat pe 21 mai, in jurul orei 13.00, intr-un grup sanitar al Universitatii din Chicago. Atit si nimic mai mult a spus acesta despre asasinat, altceva nu se stie. Numele ucigasului, identitatea celor din spatele faptasului, motivele si circumstantele crimei au ramas pina acum necunoscute publicului si, poate, si anchetatorilor Biroului Federal de Investigatii american. Insa este o crima cu mai multe piste, unele dintre ele false.

"Sa presupunem ca eu as sti mai multe despre asasinarea lui Culianu decit toate politiile care au anchetat si inca mai ancheteaza, se pare, acest caz. Ramine, misterios, ipoteza de asasinat politic, care s-a tras prin eliminare", a spus Dan Petrescu. Acesta a amintit de documentarul Luciei Hossu Longin, Culianu in tara lui Ceausescu, in care ramin necomentate doua lucruri. Presedintele de atunci, "destabilizatorul" Ion Iliescu, aparea intr-o conferinta de presa dupa moartea lui I.P. Culianu spunind despre acesta ca a fost "un colaborator al lui Mircea Eliade care si-a meritat soarta, ca un destabilizator ce era".

In aceeasi pelicula este filmata o adresa raspuns la solicitarea Luciei Hossu Longin catre SIE de a i se pune la dispozitie dosarul lui Culianu. Raspunsul este semnat de Mihai Razvan Ungureanu, directorul Serviciului de Informatii Externe al Romaniei. Conform acestuia, nu exista nici un dosar SIE pe numele profesorului roman. "Nu stiu ce ipoteza sa pun aici, sau ca domnul Ungureanu este prost informat, sau ca face un joc, pentru ca este absolut absurd sa presupunem ca, din exilul sau, incepind cu 1972, Culianu n-ar fi fost urmarit. Virgil Magureanu (n.r. – fost director al SIE) insusi spune, cumva incoltit de regizoare, ca exista dovezi cum ca a fost in atentia lor si recunoaste cu o oarece enervare ca e vorba de un caz politic", a mai adaugat Dan Petrescu, initiatorul operelor complete Ioan Petru Culianu.

O opera drept amintire

Cu aceasta ocazie s-a prezentat seria "Ioan Petru Culianu", aparuta la Polirom. Destinul a facut ca el sa traiasca prin opera sa, o opera de referinta de altfel. Daca in ceea ce priveste ancheta mortii lui nu sint progrese, in privinta lucrarilor lui I.P. Culianu s-au facut. Sint 26 de volume, dintre care 22 scrise de Culianu si patru de comentarii, iar in lucru mai sint inca trei, tot de studii.

Stefan Afloroaei a vorbit despre maniera de a scrie a lui Culianu ca fiind una savanta, dar cu scris literar si care comporta libertate. O maniera neclasica, "nu respingind traditia, ci revazind-o in puncte importante si oferind noi piste ale cercetarii si ale intelegerii". Iar cartile sale se citesc nu pentru ca a fost asasinat, ci pentru ca te atrag intr-o problema, intri fara sa iti dai seama intr-o chestiune si iti aduci aminte ca profesorul Culianu a spus ceva important in privinta aceasta.

Liviu Antonesei si-a amintit clar despre acest asasinat. "Cind am primit vestea acum 20 de ani, un prieten de la BBC, unde stirea ajunsese imediat, mi-a cerut o reactie. Am ramas mut, nu-mi venea sa cred, nici nu puteam sa percep ce auzisem. Cind m-am linistit i-am zis: asasinat de tip securist, impuscat in cap, nu stiu de ce e atit de greu de priceput de FBI. Ceea ce e naiv pina la urma, unui pusti, care eram eu atunci, i-a trecut imediat prin cap."

In paralel cu ancheta oficiala asupra uciderii lui Ioan Petru Culianu, cititorul ar putea afla adevarul lecturind cartile sale. Misterul mortii sale devine limpede citind opera si intelegindu-i preocuparile, si anume scrieri dure impotriva puterii si securitatii comuniste.

Comentarii