Traditie romaneasca

Subtitlu

vineri, 07 martie 2008, 17:59
4 MIN
 Traditie romaneasca

Trebuie sa recunosc ca, intrucit mi se prezentase drept o catastrofa pentru imaginea patriei, n-am fost prea dezamagit de ceea ce am vazut: realizatorul Anthony Bourdain s-a pomenit obligat sa ia parte la o butaforie organizata si platita de Ministerul roman pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii, Comert, Turism si Profesii Liberale (abia acum, obligat fiind sa scriu titulatura intreaga a acestui minister, realizez cit de ridicol suna) si a reactionat inteligent, dovedind suficienta ironie si chiar o oarecare decenta in prezentarea situatiei.

In fond, ce critici teribile a adus Bourdain Romaniei, incit emisiunea sa sa fi stirnit atitea valuri? Prima: Bucurestiul e un loc cenusiu, intunecat, spune realizatorul. Imaginile insotitoare prezinta insa, surprinzator, un Bucuresti oarecum placut, cum eu il vad rareori. Strazi vechi, destul de curate, citeva statui, nelipsita Casa a Poporului. Unde-s cersetorii de la gurile de metrou? Unde-s injuraturile taximetristilor? Unde-s blocurile marginase care stau sa cada? Si cum ar fi descris oare Anthony Bourdain Bucurestiul daca le-ar fi vazut? Astea ramin doar curiozitati personale, in film acest Bucuresti nu exista.

A doua critica: reprezentantii ministerului il duc pe realizator la un local select din capitala, cu meniu si atmosfera medievale. Mincaruri fine, preturi exorbitante, puneri in scena grotesti – ma rog, toate pentru a-l lamuri pe vizitator cum traieste romanul de rind, nu? Concluzia lui? "Un kitsch ce pare un omagiu adus imperialismului." Din punctul meu de vedere, o descriere decenta si la obiect facuta de un om care spera totusi, initial, ca va avea parte de autenticitate.

Grotescul itinerariului conceput de minister atinge un alt punct important in momentul in care Anthony Bourdain ajunge la Castelul lui Dracula. La Bran, adica. Asta o fi cultura romaneasca, pare a se intreba omul? Astea or fi fiind traditiile romanesti? Sigur ca da – mai ales ca v-ati nimerit de traditionala sarbatoare romaneasca intitulata Halloween, nu stiu daca ati auzit de ea. Si urmeaza o petrecere de Halloween, ceva oribil, ingretosator, cu niste costume hilare, cu citiva autohtoni vopsiti a la Dracula pe fata si citeva dame vopsite a la printesele lui Dracula. Reactia lui Bourdain? "Cred c-am atins nivelul cel mai de jos al carierei mele." Si-apoi, cu o privire disperata: "Am nevoie de alcool. Cit mai mult alcool!". Cum ati fi reactionat dumneavoastra la acel spectacol idiot, de sfinta sarbatoare traditionala romaneasca a Halloween-ului?

Si-apoi, Maramuresul. Sapinta. Bourdain nu e prea vesel in Cimitirul Vesel, dar e totusi impresionat. Loc unic in lume, pina la urma. Apoi, pentru ca-i aniversarea ghidului sau, rusul Zamir, Bourdain cere ceva traditional. Si traditia inseamna taierea unui porc. Arderea lui de la butelie. Scoaterea matelor si ingroparea resturilor. A, si inca ceva: traditia inseamna imbracarea in costum popular imaculat a unui copil care, pe tot parcursul ritualului, isi face treaba pe linga porc.

Anthony Bourdain a prezentat satiric Romania, in emisiunea sa, suparat ca n-a avut acces la autenticitate, la traditiile reale, la cultura reala. Aici s-a inselat insa. De fapt, tot ceea ce a vazut dumnealui, ghidat de responsabilii cu turismul din tara noastra, e perfect traditional. E vorba de o traditie instaurata in aproape jumatate de veac de comunism. Pe vremuri, se umpleau alimentarele de marfuri cind Conducatorul era prin preajma. Acum, se umplu restaurantele cu bunataturi frantuzesti cind vreun oaspete de seama anunta ca vrea sa prezinte Romania asa cum e ea in realitate. Pe vremuri, se faceau coregrafii pe stadioane, ca sa vada Conducatorul cit de fericit e poporul. Acum, pentru un inalt oaspete strain, se fac coregrafii "traditionale" in restaurantele lui Dracula. Pe vremuri, erau alesi pe sprinceana copii frumosi si cu viitor luminos, care erau sortiti a-i inmina in public flori iubitului Conducator. Acum, un copil frumusel, pur universal, imbracat intr-un costum popular perfect stralucitor, se plimba prin fata camerei de luat vederi pentru a arata adevarata imagine a Romaniei. Asta e traditia noastra, domnule Anthony Bourdain: ascunderea adevarului sub pres! Asta ati filmat si asta ati difuzat in emisiunea "No Reservation".

In urma cu citeva zile, am stat de vorba cu niste editori americani. Le-am povestit la un moment dat despre OTV si despre fantoma Catalina (n-o mai lungesc: colegul Alex Savitescu, in articolul sau de la pagina 4, va da mai multe detalii despre caz). Cei doi editori nu m-au privit deloc dispretuitor cind le-am spus ca si asta inseamna Romania, pe linga lucrurile frumoase pe care le-au vazut. Au izbucnit in ris si au concluzionat cam asa: in cazul asta, m-ati cucerit – cu asemenea povesti, cred ca literatura din tara voastra e senzationala! Ma gindesc acum: oare ar trebui sa-mi fie rusine ca le-am povestit despre acea emisiune? Oare n-ar fi fost mai bine sa le povestesc in detaliu stirile de pe TVR Cultural?

Comentarii