A început admiterea la facultate, la Iaşi: azi Politehnica, de luni USAMV

Prima instituţie, la care înscrierile au debutat luni, este Universitatea Tehnică n urmează, de luni, USAMV.

miercuri, 08 iulie 2020, 01:50
3 MIN
 A început admiterea la facultate, la Iaşi: azi Politehnica, de luni USAMV

A început perioada de admitere la studiile de licenţă la 10 dintre cele 11 facultăţi de la Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” (TUIASI), la Facultatea de Automatică şi Calculatoare prima zi de admitere fiind luni. 

La admiterea din acest an, Politehnica ieşeană are peste 4.400 de locuri scoase la concurs pentru studiile de licenţă,  TUIASI primind de la Ministerul Educaţiei un număr de locuri similar cu cel din anul precedent. Practic, absolvenţii de liceu au posibilitatea să concureze pentru cele 2.269 de locuri la buget şi 849 la taxă, 80 de locuri fiind alocate, separat, pentru absolvenţii liceelor din mediul rural. În total, pentru cele trei cicluri de studiu – licenţă, masterat şi doctorat, TUIASI va scoate la concurs peste 6.000 de locuri, dintre care 75% sunt bugetate, cu menţiunea că pentru masterat admiterea va începe de săptămâna viitoare.

Dacă în cazul locurilor pentru candidaţii din ţară numărul a rămas acelaşi, a fost suplimentat însă numărul de locuri pentru candidaţii români de pretutindeni. Faţă de 2019, ministerul a alocat cu 10% mai multe locuri la studiile de licenţă şi cu mai mult decât dublu la masterat şi la doctorat. În mod concret, sunt 330 de locuri  bugetate pentru românii de pretutindeni, la care se adaugă 900 de locuri cu taxă, doar la ciclul de licenţă. În ceea ce priveşte modalitatea de înscriere, candidaţii pot face acest lucru la fel ca în anii precedenţi, plătind o singură taxă de admitere şi depunând un sigur dosar cu care să se înscrie la toate facultăţile şi specializările Politehnicii, în ordinea preferinţelor. Ulterior, în funcţie de media de admitere şi de opţiunile alese, aceştia pot fi declaraţi admişi. Dosarele pot fi depuse online până pe 28 iulie. La Facultatea de Arhitectură ultima zi a înscrierilor este 15 iulie, în timp ce la Facultatea de Automatică şi Calculatoare ultima zi este 19 iulie.

„Contextul actual a lăsat clar să se înţeleagă că este nevoie de ingineri pentru revigorarea unor sectoare productive şi, mai ales, pentru dezvoltarea unora care în viitor pot oferi siguranţă societăţii umane în faţa unor provocări similare. Sunt convins că

 atractivitatea studiilor la Politehnica ieşeană este în creştere şi vom solicita, ca în fiecare an, locuri suplimentare”, a declarat prof. rectorul Dan Caşcaval. Dacă în anii trecuţi la Automatică şi Calculatoare şi la Arhitectură se susţineau examene de admitere, anul acesta, din cauza restricţiilor sanitare, la Automatică şi Calculatoare va fi doar concurs de dosare, iar candidaţii de la Arhitectură vor trebui să prezinte un portofoliu cu lucrări care va conta în evaluarea dosarului. Înscrierile se realizează preponderent online, însă, în cazul celor fără acces la internet, se pot depune dosare şi personal, la punctele deschise de comisiile de admitere de la facultăţi.

Următoarea instituţie ieşeană de învăţământ superior la care va demara admiterea, luni, este Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară, în perioada 13-24 iulie. 

Comentarii