A murit legendarul muzician brazilian Joao Gilberto, inventator al genului Bossa Nova

duminică, 07 iulie 2019, 10:26
2 MIN
 A murit legendarul muzician brazilian Joao Gilberto, inventator al genului Bossa Nova

Legendarul muzician brazilian Joao Gilberto, un pionier al stilului bossa nova, a murit la vârsta de 88 de ani.

Chitarist şi interpret vocal, Joao Gilberto a cântat pe cele mai mari scene ale lumii. Printre hiturile sale se numără "Desafinado", "Garota de Ipanema", "Chega de saudade", "Rosa Morena", "Corcovado", "Aquarela do Brasil".

Într-un apartament din Copacabana, noul val, "bossa nova", format din poeţi şi muzicieni, se adunau la Nara Leao, o tânără cântăreaţă în vârstă de 14 ani. Printre aceştia se numărau Vinicius de Moraes, Newton Mendonça, Carlos Jobim şi Joao Gilberto. Primii doi compuneau, al treilea scria, iar Gilberto cânta şuşotind, "ultima etapă înaintea tăcerii", după cum au spus ulterior criticii muzicali.

A inventat "la batida", un ritm senzual, şi a impus "canto falado", cântecul vorbit. În 1958, a înregistrat "Chega de saudade" şi "Desafinado", manifest al noului val.

De-a lungul carierei a lansat peste 30 de albume. Gilberto a colaborat de-a lungul timpului cu Herbie Mann, Stan Getz, Caetano Veloso, Gilberto Gil și mulți alții. Ultimul său album de studio a fost scos pe piață în 2000.

Joao Gilberto a devenit celebru şi pentru perfecţionismul adus la nivel de obsesie nevrotică, excentricitatea sa şi fobia socială – a trăit foarte retras în ultima parte a vieţii.

Comentarii