De Business

Punem punctul pe știi

Absolvenţii de liceu, ajutaţi să îşi găsească un job

vineri, 29 iunie 2018, 10:10
2 MIN
 Absolvenţii de liceu, ajutaţi să îşi găsească un job

Deoarece examenul de Bacalaureant a luat startul, Agenţia pentru Ocuparea Forţei de Muncă Iaşi (AJOFM) întinde o mână de ajutor celor care vor să îşi găsească un loc de muncă imediat după absolvire. Aceştia se pot înregistra la Serviciului Public de Ocupare din cadrul AJOFM, printr-o cerere scrisă, depusă în termen de 60 de zile de la absolvire. În acest mod, tinerii pot beneficia de asistenţă personalizată în vederea identificării şi ocupării unui job dar şi de şomaj.

„În scopul asigurării mobilităţii şi reintegrării pe piaţa muncii, absolvenţii promoţiei 2018 pot participa la programe gratuite de formare profesională, informare şi consiliere profesională. Indemnizaţia de şomaj se acordă absolvenţilor, la cerere, pe o perioada de 6 luni, calculată de la data expirării celor 60 de zile de la absolvire şi constă într-o sumă fixă, lunară, al cărei cuantum este de 250 lei. De asemenea, absolvenţii instituţiilor de învăţământ şi absolvenţii şcolilor speciale, în vârstă de minimum 16 ani, care în termen de 60 de zile de la absolvire se înregistrează la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă şi se angajează cu normă întreagă pentru o perioadă mai mare de 12 luni, beneficiază de o primă de inserţie în cuantum de 1.500 de lei”, a precizat Gabriela Vasilache, şefa AJOFM Iaşi.

De menţionat faptul că termenul de 60 de zile se calculează începând cu data absolvirii studiilor şi nu de la data susţinerii examenului de bacalaureat,  iar pentru absolvenții care nu au situaţia şcolară încheiată la toate materiile, aceştia  trebuie să se prezinte în termen de 60 de zile de la susţinerea şi promovarea examenului de corigenţă. Cei care nu se încadrează în cele 60 de zile pierd şomajul, însă se pot înregistra ca persoane aflate în căutarea unui loc de muncă.

Comentarii