Accidentul Chirica

joi, 27 august 2020, 01:50
3 MIN
 Accidentul Chirica

Racolarea edilului e percepută de mai marii PNL ca un experiment de imagine, o operaţie estetică făcută în „beţia” puterii, când nimeni nu se gândea riscurile implatului. Pe măsură ce se trezesc din mahmureală, liberalii de la centru încep să înţeleagă riscul la care s-au expus.

„Articol susţinut de PNL”. Cu această precizare în supratitlu, liberalii au demarat o amplă campanie (electorală) de informare despre succesul administraţiilor locale conduse de primari PNL. De fapt, o rectificare. Despre succesul administraţiilor conduse de primari PNL din vestul ţării. Aflăm cum Emil Boc a preluat în 2004 un oraş izolat economic, iar după 16 ani, Clujul este oraşul cu cea mai bună calitate a vieţii din România, cu aerul cel mai curat între metropolele europene, oraşul festivalurilor, că îşi dispută cu Viena, Valencia sau Milano titlul de Capitală Europeană a Inovării. Că primarul Ilie Bolojan a modernizat Oradea în ciuda PSD, a restaurat clădirile de patrimoniu, introducând Oradea, alături de Barcelona sau Helsinki, în reţeaua localităţilor Art Nouveau. Tonul dezvoltării l-a dat, fireşte, Sibiul, pe vremea când era condus de Klaus Iohannis.

Într-un alt material, administraţiile locale din Timişoara, Alba Iulia, (din nou) Cluj şi Oradea sunt desemnate campioane la atragerea fondurilor europene. „La fiecare leu plătit de clujeni prin taxe şi impozite locale, administraţia locală reuşeşte să aducă 2,5 lei din fonduri europene”, explică Emil Boc. Robu a atras la Timişoara 500 milioane de euro, Bolojan a adus 250 milioane, dar e pe cale să mai aducă 300 de milioane (nu e clar cum, că nu mai candidează la Primărie). De prisos să menţionăm că toate articolele cumpărate de liberali în principalele publicaţii online sunt însoţite de fotografii superbe, dovada succesului PNL în oraşele amintite.

De prisos să precizăm că Iaşul nu apare amintit nicăieri, că administraţia liberalului Chirica nu există în materialele publicitare ale PNL. Faptul că primarul nostru şi-a schimbat relativ recent culoarea politică nu scuză „amnezia”. Din contră, liberalii erau primii care să sublinieze de ce au insistat cu achiziţia lui. „O fi fost el pesedist la început, dar uite ce minuni a făcut la Iaşi, nu puteam rata un astfel de transfer”. În fapt, Chirica nici nu a schimbat echipa, va lucra în următorul mandat (?) cu aceiaşi consilieri PSD, PNL (eventual ALDE/PMP) cu care a „performat” şi în ultimii patru ani. Dar, pare-se, din perspectiva strategilor PNL de la Bucureşti, Chirica nu a performat deloc. Sigur, în materie de bune practici, municipalitatea ieşeană lasă mult de dorit prin comparaţie cu primăriile din Cluj sau Oradea. Dar dacă liberalii ar fi vrut să-l laude pe Chirica, ar fi găsit argumente. Până la urmă, e ridicat în slăvi Robu de la Timişoara, un edil mediocru, de acelaşi calibru cu primarul din Iaşi. Ambii îşi ţin comunităţile sub potenţialul real de dezvoltare. În plus, Iaşul nu stă rău la atragerea de fonduri europene (la cheltuirea lor, da), s-au reabilitat fain câteva clădiri istorice, s-a dezvoltat economic în ultimii patru ani (mai mult în ciuda Primăriei), iar unele fotografii i-ar face dreptate în competiţia cu oraşele din Ardeal. Paranteză: nu înţeleg de ce „deşertul” din piaţa centrală a Oradiei atrage atâtea like-uri, chestiune de gusturi.

Chirica nu a fost adoptat în materialele publicitare ale PNL nu doar pentru că strică brandul de guvernare locală cu care se mândreşte partidul în câteva oraşe din Ardeal, ci şi pentru că e văzut ca un element alogen. Racolarea edilului e percepută de mai marii PNL ca un experiment de imagine, o operaţie estetică făcută în „beţia” puterii, când nimeni nu se gândea riscurile implatului. Pe măsură ce se trezesc din mahmureală, liberalii de la centru încep să înţeleagă riscul la care s-au expus. Iar cea mai bună definiţie a racolării lui Chirica în PNL a dat-o zilele trecute chiar Ludovic Orban: „un accident”. 

Comentarii