Acuzaţii: banii pentru Filarmonică, daţi pe drumuri. Administraţia Iaşului a ajuns din nou cu mâna întinsă spre Guvern

marți, 24 ianuarie 2023, 02:50
2 MIN
 Acuzaţii: banii pentru Filarmonică, daţi pe drumuri. Administraţia Iaşului a ajuns din nou cu mâna întinsă spre Guvern

Fostul preşedinte al CJ susţine că banii lăsaţi în cont pentru restaurare au fost băgaţi în drumuri, iar actualul preşedinte al CJ afirmă că banii destinaţi refacerii clădirilor Filarmonicii trebuie căutaţi la spitalul mobil. Ce sursă de finanţare va fi, PNRR sau fonduri europene?

„Când am plecat de la Consiliul Judeţean (după alegerile locale din 2020, n.r.), era licitaţie de proiectare şi execuţie, precum şi 8 milioane lăsaţi euro în cont pentru Filarmonică. Preşedintele Costel Alexe a întrerupt licitaţia, a anulat-o şi, în loc să folosească banii pentru Filarmonică, i-a luat şi a făcut două drumuri, unul la Ciorteşti şi unul la Plugari”. Declaraţia aparţine fostului preşedinte al Consiliului Judeţean, Maricel Popa.

CITESTE SI: O fantomă bântuie prin Consiliul Judeţean Iaşi: Spitalul mobil de la Leţcani

Alături de el, ministrul Culturii, Lucian Romaşcanu, a explicat că Filarmonica nu ţine de ministerul pe care îl conduce. „Autorităţile locale sunt, după autorităţile centrale, primele chemate să investească în instituţiile de cultură. Dacă un primar sau un preşedinte de CJ are această viziune, face”, a spus ministrul. „Dacă domnul Maricel Popa a lăsat bani în cont şi procedură la cheie şi nimeni nu a făcut, atunci cineva trebuie să răspundă”, a adăugat Lucian Romaşcanu.

„Din păcate, ministrul Culturii nu ştie ce se întâmplă astăzi cu cultura ieşeană. Pentru restaurarea clădirilor Filarmonicii avem autorizaţia de construire emisă, avem proiectul depus pentru finanţare prin PNRR, cu varianta obţinerii de fonduri europene prin Programul Regional 2021-2027”, a replicat preşedintele Consiliului Judeţean, Costel Alexe. El a adăugat că urmează în scurt timp lansarea licitaţiei pentru proiectarea şi execuţia lucrărilor de restaurare.

CITESTE SI: Se reactualizează documentaţia pentru restaurarea Filarmonicii. Iaşul aşteaptă bani de la Bucureşti, la Oradea s-a refăcut faţada

„Aş putea să-i spun domnului ministru al Culturii că, în mandatul trecut, colegul său de partid, senatorul Maricel Popa, a luat bani de la toate instituţiile de cultură şi evident i-a investit într-un spital în care a prejudiciat, conform Curţii de Conturi, întreaga sumă. Astfel încât, dacă domnul ministru al Culturii ar vrea să caute unde sunt finanţările instituţiilor de cultură, îl invit să viziteze spitalul mobil de la Leţcani”, a mai spus Costel Alexe. 

Comentarii