Aeroportul privat Tuzla, visul lui Relu Fenechiu, preluat de Drulă. MAI se opune: Risc de securitate

vineri, 26 martie 2021, 11:38
2 MIN
 Aeroportul privat Tuzla, visul lui Relu Fenechiu, preluat de Drulă. MAI se opune: Risc de securitate

Proiectul de HG inițiat de ministrul Cătălin Drulă pentru aprobarea deschiderii unui punct de trecere a frontierei de stat şi a unui birou vamal de frontieră pe Aeroportul privat Tuzla se bazează pe un raport al ministrului Relu Fenechiu din 2013.

În nota de fundamentare a proiectului de HG, subordonații ministrului Transporturilor, Cătălin Drulă (USR), menționează două documente pe care se bazează proiectul. Primul este din mai 2013: “Având în vedere Raportul nr. MT/23819/27.05.2013 al comisiei de evaluare înfiinţată conform prevederilor Hotărârii Guvernului nr.791/2009 privind condiţiile pentru certificarea aeroporturilor civile internaţionale sau deschise traficului aerian internaţional, ministrul transporturilor, prin Ordinul nr. 1133/2013, Ministerul Transporturilor a aprobat certificarea ca aeroport deschis traficului aerian internaţional a Aeroportului Tuzla, urmând ca ordinul să intre în vigoare la data aprobării deschiderii punctului de trecere a frontierei de stat şi a biroului vamal de frontieră pe Aeroportul Tuzla.”

În mai 2013, ministru al Transporturilor era Relu Fenechiu, condamnat definitiv pentru corupție și închis în Penitenciarul Iași timp de câțiva ani. Nici măcar Fenechiu, însă, în guvernul USL condus de Victor Ponta, nu a reușit să îi ofere aeroportului Tuzla cu adevărat statut internațional, în lipsa unui punct de trecere a frontierei și a unui birou vamal.

Aeroportul privat Tuzla, de la Fenechiu la Tudose

Lobby-ul lui Dorin Ivașcu, însă, proprietarul aeroportului Tuzla, a fost foarte puternic și, după patru ani și jumătate, problema sa ajungea inclusiv în atenția Secretariatului General al Guvernului. Astfel, în decembrie 2017, SGG prelua chestiunea și o pasa din nou la Transporturi și Interne, după cum arată tot nota de fundamentare a proiectului de HG inițiat de Drulă: “Prin adresa nr. 20/22156/19.12.2017, Secretariatul General al Guvernului apreciază că oportunitatea elaborării și promovării proiectului de hotărâre a Guvernului având ca obiect de reglementare, aprobarea deschiderii punctului de trecere a frontierei de stat și a biroului vamal de frontieră pe Aeroportul Tuzla revine, potrivit atribuțiilor și domeniilor proprii de competență, Ministerului Transporturilor și Infrastructurii și Ministerului Afacerilor Interne.

Mai mult, pe newsweek.ro

Comentarii