De Business

Punem punctul pe știi

Afacere cu o rată a profitului incredibilă! Patronii Dedeman au dat lovitura

marți, 06 iunie 2023, 18:09
2 MIN
 Afacere cu o rată a profitului incredibilă! Patronii Dedeman au dat lovitura

Este incredibil să crezi că un business poate obţine venituri totale de 1,7 miliarde de lei şi un profit de 1,52 miliarde de lei, ceea ce reprezintă o rată a profitului de aproape 90%, chiar şi pentru un om de afaceri cu experienţă, scrie rfi.ro. Mai impresionant este faptul că aceste cifre extraordinare au fost realizate cu doar trei angajaţi. Întrebarea este: puteţi ghici în ce domeniu este posibilă o astfel de performanţă?

Pentru a păstra suspansul, să menţionăm că o rată a profitului între 10% şi 20% este considerată bună. Desigur, rata medie a profitului variază în funcţie de domeniu. Managerii din comerţ şi industrie ar fi mulţumiţi cu o rată a profitului între 10% şi 15%. În sectorul financiar, în anii buni, nivelul de profitabilitate poate ajunge între 15% şi 20%. Cu toate acestea, nu trebuie să uităm că orice criză economică poate duce băncile în pierderi financiare, iar recuperarea acestora poate dura câţiva ani, până în momentul în care economia se redresează.

Dacă o rată a profitului de 20% este considerată o "mană cerească" pentru orice manager şi acţionar, ce putem spune despre un profit care reprezintă 90% din cifra de afaceri? Este cu siguranţă o situaţie excepţională.

Astfel, să revenim la întrebare: ce afacere ar putea genera o rată a profitului de 90% cu doar trei angajaţi? Răspunsul este: un fond de investiţii. Mai exact, vorbim despre vehiculul de investiţii al fondatorilor companiei Dedeman, numit Pavăl Holding.

Nimic spectaculos până aici, cu excepţia modului în care aceştia şi-au ales investiţiile. Sau, dacă începem de la început, totul porneşte de la afacerea de bază a fraţilor Pavăl, Dedeman, un retailer de succes. În ultimii ani, lanţul de magazine Dedeman a generat profituri impresionante pentru acţionari. Aceştia au obţinut atât de mulţi bani încât au considerat necesară diversificarea investiţiilor.

Astfel, au creat Pavăl Holding ca un vehicul prin intermediul căruia au investit în diferite domenii, de la afaceri imobiliare până la companii listate la Bursa de Valori Bucureşti. Portofoliul de investiţii al Pavăl Holding poate servi ca exemplu pentru cei interesaţi de investiţii pe piaţa de capital.

Comentarii