De Business

Punem punctul pe știi

Afacere trăsnet a lui Copos: A împrumut bani de la CEC să ridice o clădire, iar CEC-ul devine chiriaş şi îi plăteşte ratele

luni, 10 aprilie 2023, 14:44
2 MIN
 Afacere trăsnet a lui Copos: A împrumut bani de la CEC să ridice o clădire, iar CEC-ul devine chiriaş şi îi plăteşte ratele

CEC Bank i-a dat omului de afaceri George Copos un credit ca să-şi construiască o clădire de birouri lângă Casa Presei. CEC a devenit chiriaş pe jumătate din clădirea lui Copos, iar acesta reuşeşte să-şi plătească creditul chiar cu banii CEC. Forfotă foarte mare în fiecare dimineaţă la principala uşă de acces a clădirii Ana Tower de lângă Casa Presei, una dintre cele mai bune zone din Capitală. 

Aproape jumătate din cele 25 de etaje ale clădirii deţinute de firma lui George Copos, fostul demnitar condamnat în două dosare penale, sunt ocupate de birourile băncii de stat – CEC Bank. Este o bancă în care Ministerul Finanţelor Publice deţine pachetul majoritar de acţiuni. 

La parterul aceleiaşi clădiri funcţionează şi o agenţie CEC alături de cafenele şi spaţii de relaxare.  Panoul de la intrare, în care banca statului figurează cu birouri pe zece etaje, ascunde o suveică financiară, în care afaceristul îşi acoperă un împrumut luat de la CEC chiar cu banii încasaţi din chirie de la aceeaşi bancă.

Când banca statului, CEC Bank, îi acordă un credit de peste 50 de milioane de euro pentru o afacere imobilară, în 2017, fostul demnitar şi om de afaceri George Copos e încă în perioada de reabilitare. Trecuseră doi ani de la momentul în care ieşise din închisoare. Fusese condamnat pentru transferuri ilegale de jucători de fotbal în străinătate, dar şi pentru afaceri care prejudiciaseră o altă companie de stat, Loteria Naţională, cu 1 milion de Euro. 

Banca statului îi dă banii acum aproape şase ani pentru ca firma controlată de el, Ana Towers Offices, să construiască clădirea de birouri de lângă Casa Presei.  Construcţia e finalizată, iar, după trei ani, în 2020, CEC închiriază birourile în cele zece etaje.

Cu contractul de închiriere în buzunar, Copos suplimentează în acelaşi an garanţiile bancare la CEC. Cu alte cuvinte, chiria îi permite să încaseze bani de la CEC, iar aceste încasări viitoare pot fi puse drept garanţie suplimentară pentru împrumutul contractat deja. 

Comentarii