Aleasă cu grijă, scara interioară poate deveni vedeta unei case

joi, 29 februarie 2024, 08:50
3 MIN
 Aleasă cu grijă, scara interioară poate deveni vedeta unei case

Scările interioare, indiferent de design sau stil, sunt un element foarte important în arhitectura şi structura clădirii, dar şi în amenajarea interioară. Scara s-a schimbat dramatic odată cu trecerea timpului, iar astăzi, designerii întotdeauna încearcă să vină cu idei și influențe noi. Uneori combină materiale neobișnuite, alteori creează noi forme.

Practic, scara interioară dintr-o casă are rolul de a delimita și împărți spațiul existent: parterul, care este o zonă de socializare și unde au loc activitățile zilnice și etajul, care este zona de relaxare și de dormit.  Astfel, scara devine un element central și de interes care va pune în valoare tot spațiul din jur.

Fiecare scară este unică și are multe opțiuni. Există scări scări în formă de ADN, scări din sticlă, scări groteşti, scări mari, scări din oțel, din lemn, din beton, din marmură, scări cu depozitare încorporată etc. Fiecare tip, model și stil are propriile caracteristici unice. Impresionează în felul lor și reprezintă puncte focale spectaculoase. Cu toate acestea, unii designeri au  dus ideea de a crea scări unice chiar mai departe.

Scară cu tobogan

Pentru mulți, rolul unei scări interioare este unul strict funcțional, asigurând accesul între diferitele niveluri ale unei construcții. O scară interioară poate însemna însă mult mai mult decât atât, aducând un plus estetic locuinței, funcționalități noi sau chiar motive de distracție.

Scări interioare cu grădină

Și, pentru că tot am văzut că o scară interioară poate compensa locul de joacă din parc al copiilor, de ce nu ai aduce și verdeața parcului în casa ta amplasând scara într-o mică gradină interioară? Iar dacă avem o scară suspendată cu treptele în consolă, rezultatul va fi cu atât mai spectaculos.

Scări interioare cu spații de depozitare

În locuințele cu dimensiuni reduse, spațiul de sub scară se poate transforma într-o zonă de depozitare practică și utilă. Fiecare treaptă poate ascunde un sertar dedicat depozitării diverselor lucruri, de la articole vestimentare la unelte casnice. 

Scări interioare în spirală

Chiar dacă nu sunt cele mai comode tipuri de scări, fiind utilizate de regulă acolo unde spațial nu permite construirea unor scări mai ample, scările în spirală au un farmec aparte.

Scari interioare suspendate

Tot mai mulți proprietari de locuințe optează pentru scări mai puțin convenționale, așa cum sunt scările suspendate. Extrem de spectaculoase, aceste scări având trepte fixate în consolă în perete, dau privitorului impresia de plutire. La o scară suspendată, un rol special în crearea efectului dorit îl are și balustrada.

Scări interioare cu tapet

O scară interioară obișnuită poate căpăta un aspect unic folosind un tapet special care, odată aplicat pe contratrepte, îți va aduce în casă un colț spectaculos din natură sau un peisaj urban reprezentând orașul preferat.

Scară interioară minimalistă

Scara minimalistă aduce în prim plan naturalețea și soliditatea treptelor de fag/stejar. Păstrează aspectul aerisit care asigură spațialitate spațiului de sub scară. Mâna curentă și montanții pot fi metalice sau din lemn masiv. Treptele scărilor de interior pot fi placate cu lemn, marmură sau granit. Solidă, sigură și durabilă scara interioară minimalistă este destinată caselor moderne.

Scară interioară din butuci

Dacă îți faci o cabană la munte, este păcat să nu ai și o scară pe măsură. Chiar dacă amenajările interioare sunt minimaliste, o scară care are drept contratrepte butuci din lemn nu poate decât spectaculoasă. 

 

Comentarii