Apa Vital trece Prutul cu o țeavă de 200 de milimetri în diametru

vineri, 04 februarie 2022, 02:54
3 MIN
 Apa Vital trece Prutul cu o țeavă de 200 de milimetri în diametru

O investiţie a companiei ieşene întinde peste graniţă un pod de apă. Este primul dintre cele patru apeducte care vor asigura necesarul mai multor localităţi din stânga Prutului

 

Proiectul societăţii ieşene de apă, de extindere a conductelor de alimentare cu apă potabilă din staţia de tratare Chiriţa în Republica Moldova, a început "să curgă" după ce a primit girul de la ambele guverne, în mai anul trecut. Primul apeduct, a cărui construcţie începe în aceste zile, vizează alimentarea cu apă a mai multor localităţi din raioanele Ungheni şi Nisporeni în primă etapă, apoi şi în raioanele Făleşti şi Glodeni, unde sunt vizate şi servicii de canalizare.

Investiţia "va asigura transportul apei până la graniţa cu Republica Moldova, punând astfel la dispoziţia autorităţilor locale moldovene practic o sursă de apă. Ulterior, dacă unităţile administrativ-teritoriale vor hotărî oportunitatea extinderii colaborării cu APAVITAL M şi la nivelul distribuţiei către consumatorul final, vom analiza cadrul propus, deciziile fiind ulterioare acestui moment", ne-a precizat Răzvan Manolache, şeful Serviciului de marketing şi relaţii cu publicul al Apavital.

Acest prim apeduct va avea o lungime de 823 de metri şi va traversa albia minoră a râului la o adâncime ceva mai mare de 2 metri în zona localităţilor Măcăreşti, de pe cele două maluri ale Prutului. Diametrul de 200 mm al conductei va asigura debitul de 32 de litri pe secundă prognozat. Apeductul, care va fi amplasat de Casrep SRL la un cost licitat de 1,54 milioane de lei, va fi inaugurat în prima parte a verii. Vor urma alte câteva traversări: între Sculeni-Iaşi şi Sculeni-R. Moldova, între Tabăra-Iaşi şi Viilor-R. Moldova, dar şi o traversare pe viitorul pod de la Ungheni.

"Vom deveni şi noi o multinaţională, cu aceeaşi limbă", a spus directorul general al Apavital, cu un zâmbet discret de satisfacţie, la festivitatea semnării contractului de atribuire a lucrărilor. Mihail Doruş a adăugat că "avem capacităţi în rezervă de a alimenta peste un milion de locuitori", adică dublu faţă de numărul celor conectaţi acum la reţeaua de furnizare de apă.

"Proiectul nostru în Moldova nu e neapărat să vindem apă, ci să exportăm cunoştinţe, know-how, să facem un serviciu de calitate şi dincolo de Prut", a descris directorul general al societăţii ieşene de apă câştigul pe care îl vor obţine locuitorii de pe cealaltă parte a Prutului pe lângă apa potabilă.

Preţul de livrare este unul de transport, valoarea de 1,62 lei/mc asigurând acoperirea cheltuielilor de producţie a apei în staţia de tratare Chiriţa şi transportul acesteia până la graniţa Republicii Moldova, ne-a mai spus Răzvan Manolache. Altfel spus, nu sunt incluse în acest preţ activităţile de transport până la consumatorul final compuse din pompări, repompări, înmagazinări precum şi cheltuielile legate de distribuţia până la consumatorul final, inclusiv cele aferente proceselor de facturare individuală a consumatorului.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii