Arestat şi bătut, cel mai mare actor român de comedie moare după două zile

miercuri, 05 iulie 2023, 17:22
2 MIN
 Arestat şi bătut, cel mai mare actor român de comedie moare după două zile

Constantin Tănase este unul dintre cei mai îndrăgiți actori ai epocii de aur, însă puțini îi știu viața și suferințele prin care a trecut, mai ales în ultimii ani de viață. Constrâns de regimul comunist și supus cenzurii, Tănase moare la 65 de ani și lasă în urmă un mister.

Constantin Tănase s-a născut la 5 iulie 1880, exact în urmă cu 143 de ani. Tatăl său, Ion Tănase, a fost laborant de farmacie, iar mama sa, Elena, era o femeie simplă, care se îngrijea de casă.

Nu i-a plăcut școala, dar a fost fascinat de teatru

Newsweek a descoperit lucrarea „Constantin Tănase și teatrul din vremea războiului” scrisă de Anca Iuliana Iordache. Autoarea prezintă, pe larg, povestea vieții artistului din care cităm și noi.

În primii ani de viaţă, împreună cu prietenii, alerga pe toată uliţa şi pe toate maidanele, vara înota în apa Vasluieţului şi prindea cu mâna peşti şi raci, iar iarna se dădea pe gheaţă, cu o singură patină, pe care o confecţionase chiar el. Încă din acei ani a primit porecla „Năsăilă“, aluzie la nasul său lung.

Nu a fost un elev silitor, însă a fost atras de muzică și sport. În anii copilăriei a luat contact cu lumea teatrului, fiind foarte prezent la spectacolele de teatru popular de la Grădina „Pîrjoala”, unde a avut ocazia să admire prestaţia unor actori precum Zaharia Burienescu şi I.D. Ionescu.

În egală măsură era atras şi de muzică, fiind nelipsit de la concertele fanfarei militare, desfăşurate în grădina publică din Vaslui.

Zilele care urmau juca alături de prieteni, improvizând, ce își aminteau că văzuseră la teatru. Dar într-o zi avu ocazia să joace pe o scenă veritabilă, când în oraș a sosit trupa de teatru evreiesc a lui Segalescu.

Rolul său a fost de birtaș, dar era însărcinat și cu tragerea cortinei. Nu a avut prea multe replici de spus, peste ani amintindu-și doar:

„Biata Zalostina!… Antoniu!”. A fost, poate, debutul său în teatru sau momentul care avea să-l atragă și mai mult spre actorie. Citeşte mai mult pe newsweek.ro.

 

Comentarii