Asociaţiile studenţeşti reclamă scăderea numărului de locuri la rezidenţiat

joi, 28 octombrie 2021, 01:50
2 MIN
 Asociaţiile studenţeşti reclamă scăderea numărului de locuri la rezidenţiat

Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR) a transmis o solicitare oficială ca Ministerul Sănătăţii să suplimenteze considerabil numărul de locuri la concursul de rezidenţiat, în contextul prelungirii situaţiei pandemice.

 Ei argumentează că ar trebui să fie mai multe locuri la rezidenţiat, inclusiv la specializarea Anestezie şi Terapie Intensivă, în contextul în care personalul medical este „suprasolicitat şi insuficient numeric”. „ANOSR consideră neoportună decizia Ministerului Sănătăţii de a diminua numărul iniţial de locuri scoase la concurs pentru rezidenţiat, menit să integreze în sistemul medical noua generaţie de tineri absolvenţi din domeniile Medicină, Medicină dentară şi Farmacie. Deşi numărul iniţial de locuri pentru viitorii rezidenţi, aprobate în acest moment, este de 6.311, Ministerul Sănătăţii a scos la concurs doar 5.949 de locuri, o scădere cu 8.65% faţă de numărul de locuri scoase iniţial la concurs în 2020 (6.513 locuri), fapt pentru care nu identificăm o argumentaţie plauzibilă”, spune organizaţia studenţească.

Aceştia au analizat şi cifrele la ATI, care au scăzut de la 209 în 2020, la 153 în 2021, iar la Pneumologie au scăzut de la 113 în 2020, la 105 anul acesta, în timp ce la Boli Infecţioase sunt 116 locuri faţă de 135 în 2020. „Faptul că suntem penultima ţară din Uniunea Europeană în privinţa numărului de medici per cap de locuitor, conjugat cu contextul pandemic în care ne aflăm, reprezintă argumente mai mult decât suficiente pentru ca Ministerul Sănătăţii să ofere certitudinea continuării practicii de anul trecut de a majora considerabil numărul de locuri prin suplimentare”, au mai argumentat studenţii. Examenul urmează să aibă loc în luna noiembrie, Iaşul fiind centru regional, susţinerea urmând a avea loc la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa” din Iaşi. 

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii