Au ieşit cu fruntea sus

joi, 05 decembrie 2019, 02:43
4 MIN
 Au ieşit cu fruntea sus

 

Poli a pierdut onorabil disputa de marţi cu FCSB, derulată în condiţii speciale. Ieşenii au compensat decalajul valoric evident şi multiplele probleme cu care s-au confruntat prin organizare şi determinare, bucureştenii tranşând meciul abia în prelungiri

 

Atunci când statistica unui meci este dezechilibrată serios (6-19 la şuturi, 2-8 la încercări cadrate, 1-5 la cornere, 0-1 la bare), iar oaspeţii se impun, a lăuda echipa gazdă poate induce ideea de subiectivism. Cum fotbalul nu este doar matematică, ci şi “impresie artistică”, iar în calcule trebuie luate multe alte elemente (decalajul valoric important, problemele uriaşe de efectiv ale echipei organizatoare, cu 11 absenţi, şase zile în plus de odihnă pentru învingători, golul decisive marcat în prelungiri etc.), a spune despre Politehnica Iaşi, gazda disputei cu FCSB care a avut tuşele amintite, că a ieşit cu fruntea sus la finalul confruntării derulate marţi, în Copou, nu e o exagerare.

Ceea ce a crescut mult Iaşul în ochii asistenţei a fost organizarea şi determinarea, capitole care au făcut ca diferenţele importante de calitate dintre jucători să fie estompate mult. La primul capitol, e de subliniat inspiraţia antrenorului Mihai Teja în alcătuirea formulei de start, în care multiplele absenţe au fost suplinite de mulţi jucători neobişnuiţi cu tricoul “alb-albastru”, preferaţi în detrimentul altora care au avut credit mai mare până acum, ca Devesa, Haţiegan ori Bălan. Iar Onea, în special, dar nici Francisc Cristea ori Bîrnoi nu au dezamăgit, dăruindu-se total în duelurile cu mult mai valoroşii adversari şi sprijinindu-l serios pe colegul din linia mediană, Passaglia. O altă bilă albă în dreptul lui Teja trebuie pusă şi în ceea ce priveşte dispunerea tactică, Platini, jucător de bandă, fiind plasat în spatele atacantului Andrei Cristea. Mutarea i-a surprins pe “roş-albaştri”, fapt care a generat deschiderea rapidă a scorului, oaspeţii având apoi emoţii şi în alte rânduri atunci când cei doi jucători ofensivi moldoveni erau la balon.

Şi apărarea gazdelor a rulat mai bine ca în ultimele meciuri, toţi fundaşii de meserie urcând în randament. Veriga slabă a fost Breeveld, care a comis aiurea un fault de penalty, faptul că fostul “fecesebist” nu e stoper simţindu-se din plin. S-a decontat astfel, din nou, decizia de a începe sezonul cu un lot în care se aflau doar trei fundaşi centrali de meserie, Mihalache, Frăsinescu şi Diallo, toţi trecuţi de prima tinereţe, cu probleme medicale.

Fragilitatea lotului ieşean s-a simţit şi la schimbări, un alt capitol la care oaspeţii au punctat. În vreme ce Vintilă i-a introdus pe Gnohéré, Vînă şi Adi Popa, Teja s-a văzut silit să mizeze pe un jucător care a absentat un an şi jumătate, Assulin, un atacant fără gol în sezonul trecut, Bălan, şi un spaniol care în ţara natală nu a încăput decât în eşaloanele inferioare, Devesa, niciunul neaducând vreun plus pe un final în care s-a jucat la puls 200. Până la urmă, organizarea, dăruirea şi elanul Politehnicii nu au putut menţine echilibrul, gruparea mai valoroasă impunându-se după un gol marcat în minutul 90^2, la capătul unei faze în care şansa a fost de partea echipei mai bune.

Poli a rămas astfel cu un singur punct obţinut în ultimele cinci runde, însă a câştigat încrederea că poate mai mult. Dacă trupa lui Teja va avea aceeaşi faţă şi în ultimele meciuri rămase de disputat din acest an, sâmbătă, la Târgovişte, acasă, cu Gaz Metan Mediaş şi pe 21 decembrie, la Sibiu, Poli nu are cum să nu mişte bine îm clasament . (Ovidiu MINEA)

 

 

Poli-catalog

 

Rusu (6) – a parat şase şuturi, câteva periculoase, a avut unele ezitări, nu a greşit la goluri.

Cabral (5) – în creştere faţă de alte meciuri, depăşit uşor la faza premergătoare golului decisiv.

Frăsinescu (5,5) – a urcat spre turaţia aşteptată.

Breeveld (4) – a faultat aiurea în minutul 30, provocând penaltiul din care FCSB a egalat.

Radu (5,5) – l-a strunit bine pe Man atunci când acesta a acţionat în zona lui.

Onea (6) – frumoasă revelaţie: devotat, decis, fără complexe.

Fr. Cristea (5,5) – a muncit mult.

Passaglia (6) – harnic.

Bîrnoi (5,5) – nu s-a făcut de râs.

Platini (6,5) – a centrat la gol, a mai avut câteva acţiuni bune.

A. Cristea (7) – a marcat, a tras echipa după el.

Assulin (4) – depăşit total de ritmul jocului.

Bălan (4,5) – nu a contat.

Devesa a intrat în minutul 82.

foto Adrian Cuba// AGERPRES

Comentarii