AUR pe doi

marți, 25 iulie 2023, 01:50
3 MIN
 AUR pe doi

Oricâte argumente de ordin ideologic am căuta, ascensiunea AUR îşi are „drojdia” în scăderea nivelului de trai. Cine a avut curiozitatea să discute cu simpatizanţii lui Simion a observat probabil multitudinea de menţiuni la perioada restricţiilor Covid, la „botniţă” şi la vaccinare. Pandemia, un subiect pe care mulţi dintre noi am avut norocul să-l defulăm deja de doi ani, rămâne coşmarul colectiv, esenţa tare ce coagulează discursul votanţilor AUR.

Un sondaj CURS, publicat în weekend, arată că AUR a urcat pe locul doi în opţiunile de vot. Potrivit cercetării sociologice efectuate în perioada 8-20 iulie, 31% din cei chestionaţi ar vota cu PSD, 20% cu AUR, 18% cu PNL şi 12% cu USR. De observat că, deşi sondajul a fost realizat în plin scandal declanşat de „azilele groazei”, PSD este creditat cu acelaşi procent ca în luna mai. O evoluţie oarecum previzibilă, empatia nefiind chiar punctul forte al simpatizanţilor PSD.

De scandal pare să fi profitat mai degrabă AUR, care a urcat cu trei procente faţă de luna mai, şi asta în condiţiile în care partidul populist a tăcut suspect la imaginile cu bătrâni maltrataţi. Explicaţia probabilă? Acelaşi sondaj arată că principalele două probleme cu care se confruntă românii în prezent sunt inflaţia (20%) şi veniturile mici (18%). Oricâte argumente de ordin ideologic am căuta, ascensiunea AUR îşi are „drojdia” în scăderea nivelului de trai. Cine a avut curiozitatea să discute cu simpatizanţii lui Simion a observat probabil multitudinea de menţiuni la perioada restricţiilor Covid, la „botniţă” şi la vaccinare. Pandemia, un subiect pe care mulţi dintre noi am avut norocul să-l defulăm deja de doi ani, rămâne coşmarul colectiv, esenţa tare ce coagulează discursul votanţilor AUR. Aşa cum USR a prins cheag după tragedia de la Colectiv, partidul lui Simion a pus stăpânire pe minţile traumatizate de pandemie. Au fost atunci sute de mii de români, mai cu seamă din zona gri a economiei, care s-au trezit peste noapte fără un loc de muncă sau obligaţi să-şi asigure traiul în condiţii pe care le considerau nedemne, umilitoare. Exagerând puţin, la momentul respectiv jumătate de ţară s-a refugiat veselă pe canapea, cu laptopul în braţe şi cu banii viraţi lunar pe card, iar celalaltă jumătate a fost „închisă” în casă, izolată pe taburetul din bucătărie cu telefonul în mână, încercând să înţeleagă cu ce a greşit. Iar de pe telefon singurul care s-a interesat de ei şi le-a spus ce voiau să audă (că nu-i vina lor) a fost George Simion. Acelaşi lucru s-a întâmplat cu sute de mii de români din străinătate, din zona job-urilor fără o calificare înaltă, asta apropo de mirarea unora că diaspora s-a dat cu extrema dreaptă.

Ascensiunea AUR nu are legătură cu prostiile vânturate pe reţelele de socializare – „ne-au furat străinii ţara”, suveranism, ofensiva LGBTQ, farsa încălzirii globale, birocraţia UE şi alte tâmpenii regurgitate de prin manualele Kremlinului. Aceste bazaconii au fost însuşite de-a lungul vremii şi de PSD sau de PNL, fără rezultate electorale palpabile. Din contră, referendumul pentru familie iniţiat de Dragnea i-a precipitat acestuia decăderea. Diferenţa majoră între un uselist convins că suntem conduşi de „oculta mondială” şi un aurist care-i împărtăşeşte credinţa, e că primul, lucrând la stat sau cu statul, are portofelul burduşit, în timp ce al doilea, cu job la patron, încă visează la vacanţa de vară din 2019.

Refacerea sectoarelor din economie prăbuşite în pandemie, reducerea disparităţilor sociale şi stăpânirea inflaţiei (cauzată, parţial, tot de pandemie) sunt „inamicii” naturali ai populismului promovat de AUR. Nu dezbateri ideologice sterile vor eroda scorul extremiştilor, ci măsurile care vor stimula mediul privat, mai cu seamă dezvoltarea întreprinderilor mici şi mijlocii, unde lucrează cei mai mulţi dintre simpatizanţii partidului.

Comentarii