Avantajele paturilor supraetajate din camera copiilor

joi, 05 octombrie 2023, 07:46
3 MIN
 Avantajele paturilor supraetajate din camera copiilor

Una dintre cele mai mari provocări pentru un designer este amenajarea camerelor pentru copii. De ce? Pentru că într-o singură încăpere trebuie să fie prezente o mulțime de funcțiuni: loc de dormit, loc de depozitat lucruri, loc pentru studiu și loc pentru joacă sau socializare. 

Dacă stai să te gândești bine e ca și cum ai încerca să înghesui într-un singur spațiu o adevărată locuință în miniatură pentru copii sau mai bine spus pentru oameni în devenire. Și ce te faci când aceeași cameră e împărțită de mai mulți frați? E clar că și verticala trebuie exploatată, iar supraetajarile mobilierului necesare. Dar nu te gândi doar la paturi supraetajate, ci și la dulapuri cu paturi deasupra sau la scări cu bibliotecă înglobată ori spațiu de birou sub pat.

Îmi place ideea de a folosi la maximum o încăpere, iar cel mai bine poți vedea asta în proiectele dedicate camerelor de tineret. Este clar că decorul și amenajarea interioară se schimbă odată cu vârsta. N-ai cum să te aștepți ca mobila din perioada grădiniței să fie la fel de funcțională și când copiii ajung la facultate. Dar cu ajutorul supraetajărilor poți obține ceva mulțumitor pentru o bună bucată de vreme.

Fie că sunt paturile supraetajate, fie că locul de joacă sau de relaxare se află sub pat ori că locurile de dormit oferă intimitate și refugiu copiilor și sub aproape închise, cu perdele sau sub formă de căsuțe – toate soluțiile sunt ingenioase. Poate ai să găsești unele pe care să le adaptezi locuinței tale, dar nu uita niciodată să-i implici pe cei mici (mai mici decât noi) în organizarea propriei camere. 

Un pat supraetajat nu este doar o piesă de mobilier; este o declarație de stil și o soluție inteligentă pentru optimizarea spațilui. Iată câteva avantaje:

1. Utilizare eficientă a spațiului
În primul rând, și cel mai evident, paturile supraetajate economisesc spațiu. În loc să folosească întregul perimetru al camerei pentru două paturi separate, un pat supraetajat se încadrează în perimetrul unui singur pat, eliberând astfel o suprafață considerabilă. Acesta poate fi deosebit de benefic în dormitoarele copiilor, unde spațiul suplimentar poate fi folosit pentru un birou, pentru jocuri sau pentru a păstra ordinea și curățenia.

2. Versatilitate
Paturile supraetajate sunt foarte versatile și vin într-o varietate de modele. Unele modele pot fi separate în două paturi individuale, oferind astfel flexibilitate în cazul în care necesitățile de amenajare se modifică. Alte modele includ spații de depozitare, cum ar fi sertare sau rafturi încorporate, care adaugă funcționalitate și practică.

3. Design atrăgător
Paturile supraetajate pot adăuga un element interesant de design într-o cameră. Fie că alegeți un stil clasic din lemn, un design modern din metal sau un model cu temă specială pentru copii, paturile supraetajate pot fi un punct focal estetic care adaugă personalitate camerei.

4. Cost-eficiență
În funcție de model, un pat supraetajat poate costa mai puțin decât achiziționarea a două paturi separate. În plus, costurile pot fi reduse și mai mult datorită spațiilor de depozitare incluse, care ar putea înlocui alte piese de mobilier.

 

Comentarii