BBC susţine că o dronă ucraineană a distrus un bombardier supersonic rusesc

luni, 21 august 2023, 22:05
3 MIN
 BBC susţine că o dronă ucraineană a distrus un bombardier supersonic rusesc

Un bombardier nuclear rusesc emblematic, cu rază lungă de acţiune, a fost distrus în urma unui atac cu drone ucrainene, potrivit unor relatări. Imaginile postate pe reţelele sociale şi analizate de BBC Verify arată un Tupolev Tu-22 în flăcări la baza aeriană Solţi-2, la sud de Sankt Petersburg.

Avionul Tu-22 poate zbura cu o viteză de două ori mai mare decât cea a sunetului şi a fost folosit pe scară largă de Rusia pentru a ataca oraşe din Ucraina.

Sâmbătă, Ministerul rus al Apărării a anunţat într-un comunicat că un atac cu o "dronă de tip elicopter" a avut loc în jurul orei 10:00, ora Moscovei, şi a vizat un aerodrom militar din regiunea rusă Novgorod, provocând un incendiu şi avariind un avion de luptă. Ministerul a precizat însă că nimeni nu a fost rănit şi că incendiul a fost stins rapid. "Drona a fost detectată de avanpostul de observare al aerodromului şi a fost lovită cu focuri de armă de calibru mic", a afirmat ministerul, în timp ce Ucraina nu a făcut niciun comentariu.

Baza Solţi-2 se află în regiunea Novgorod, precizează BBC. Cu toate că Ministerul rus al Apărării a susţinut că drona a fost doborâtă, iar incendiul provocat a fost stins rapid, imagini postate pe Telegram arată un incendiu mare care a cuprins un avion cu vârful nazal distinctiv al unui Tu-22. BBC Verify a analizat imaginile şi consideră că acestea sunt credibile.

Chiar dacă distrugerea unui singur avion are un efect redus asupra puterii flotei actuale a Moscovei, care numără 60 de avioane, operaţiunea evidenţiază capacitatea tot mai mare a Kievului de a lovi ţinte în adâncimea teritoriului rusesc, comentează BBC.

În ultimele luni, Kievul a lansat zeci de vehicule aeriene fără pilot (UAV) pentru a ataca Moscova, demonstrând că pot străbate distanţe de câteva sute de kilometri. Solţi-2 se află la aproximativ 650 km de graniţa cu Ucraina.

Descrierea făcută de Ministerul rus al Apărării despre dronă ca fiind un "UAV de tip elicopter" sugerează însă că este vorba despre un dispozitiv ieftin, disponibil în comerţ, care poate fi lansat pe o distanţă scurtă.

Tu-22 este un bombardier supersonic cu aripi oscilante, datând din epoca Războiului Rece, fiind numit în codificarea NATO "Backfire" (foc de acoperire). Versiunile moderne, cum ar fi Tu-22M3, pot atinge viteze de 2 Mach (2.300 km/h) şi pot transporta până la 24.000 kg de armament, inclusiv bombe neghidate şi rachete de orientare. Acestea au fost folosite în conflictele din Siria, Cecenia şi Georgia şi, cel mai recent, în Ucraina.

Potrivit procurorilor de la Kiev, 30 de persoane au fost ucise când o rachetă lansată de un Tu-22 a lovit un bloc de locuinţe din Dnipro, în ianuarie. Aceştia au declarat că Regimentul 52 de aviaţie de bombardament al Gărzii din Rusia a efectuat atacul. Regimentul are baza la Solţi-2.

BBC Verify a confirmat locaţia atacului cu drone ucrainene de la Solţi-2 prin compararea indiciilor vizuale – cum ar fi aspectul aeronavelor şi al hangarelor – cu imagini din satelit mai vechi ale bazei aeriene. Condiţiile meteorologice din acel moment – umed şi acoperit de nori – se potrivesc, de asemenea, cu vremea din imagini, precum şi cu alte fotografii ale martorilor incidentului.

Rămăşiţele aeronavei vizibile în imaginile filmate corespund cu cea a unui Tu-22M3. Imaginile mai vechi din satelit analizate de BBC Verify arată că aeronave de acest tip au fost staţionate la bază. Luni, un purtător de cuvânt al serviciului de informaţii al armatei ucrainene a declarat că un alt avion militar a fost avariat într-un atac cu drone în regiunea rusă Kaluga. Presa rusă a raportat, de asemenea, atacul, dar a negat că ar fi existat vreo avarie.

Comentarii