De Business

Punem punctul pe știi

Benzină de 95 sau de 98? Care sortiment este mai bun

luni, 04 martie 2024, 19:00
1 MIN
 Benzină de 95 sau de 98? Care sortiment este mai bun

Benzină de 95 sau de 98? În contextul scumpirii continue a carburanţilor la pompă, dezbaterea privind avantajele şi dezavantajele utilizării benzinei superioare, care e mai scumpă, a luat amploare.

Şoferii se uită mai atent în buzunar, dar există explicaţii tehnice clare. Benzina de 95 costă astăzi cel puţin 7,1 lei/litru, iar benzina de 98, 7,61 lei/litru. Este justificat să plătiţi mai mult pentru a alimenta cu benzină de 98, superioară, „Super” sau cum vreţi să-i spuneţi, în speranţa unei performanţe mai bune a maşinii şi a unui consum mai redus sau este pur şi simplu un mit urban? Din ce în ce mai mulţi şoferi îşi pun întrebarea dacă benzina mai scumpă e doar vrăjeală de marketing. Mitul urban spune că dacă alimentaţi maşina cu benzină de 98, motorul ar fi mai eficient şi mai performant, decât dacă ar fi alimentat cu benzină de 95. Adică, consumă mai puţin şi „trage” mai bine.

Iar, interesant, parţial, e adevărat. Dar, depinde foarte mult şi de tipul automobilului. 

Şoferii trebuie să ştie că cifra octanică, marcată cu 95 şi 98, este crucială atunci când aleg benzina. Aceasta influenţează preţul la pompă, deoarece o cifră octanică mai mare necesită un proces de procesare mai extins şi aditivi suplimentari.

Vezi mai multe detalii pe newsweek.ro

 

Comentarii