Bilanţul vânătorii de iahturi ale oligarhilor: nouă sub sechestru, altele stau prudent în apele internaţionale

vineri, 18 martie 2022, 13:24
2 MIN
 Bilanţul vânătorii de iahturi ale oligarhilor: nouă sub sechestru, altele stau prudent în apele internaţionale

Potrivit unui grup care urmăreşte activităţile iahturilor oligarhilor ruşi, #YachtWatch, multe şi-au găsit refugiu în Maldive, Seychelles, Dubai şi Caraibe sau sunt în mişcare.

Italia şi Spania conduc în clasamentul sechestrărilor, cu câte trei nave.

Au fost puse sub sechestru:

  • Crescent, deţinut de Igor Sechin, preşedintele Rosneft, se bănuieşte că nava este de fapt al lui Putin. Evaluat la 600 de milioane de dolari, deşi este foarte greu de apreciat cât costă un astfel de iaht. A fost sechestrat de Spania, la Tarragona.
  • Lady Anastasia, deţinut de Alexandr Mikheiev, şeful diviziei de exporturi de armament al Rosobonoexport. Tot Spania l-a sechestrat.
  • Dilbar, în valoare de aproape 600 de milioane, deţinut de Alisher Usmanov. La bordul acestuia se află o piscină de 25 de metri, care este cea mai mare piscină instalată vreodată pe un iaht. Sechestrat sau „îngheţat” în Germania.
  • Lady M de 65 de metri, în valoare de 65 de milioane de dolari, se află în portul italian Imperia. El este deţinut de Alexei Mordashov, deţine holdingul rusesc de oţel Severstal. Averea sa este de 23,1 miliarde de dolari şi ocupă locul 65 în clasamentul mondial al miliardarilor şi al treilea loc în Rusia. Mai are un iaht, Nord, în Seychelles.
  • Quantum Blue, lung de 104 metri, deţinut de omul de afaceri rus Serghei Galitsky, a fost confiscat la Monaco. Serghei Galitsky este proprietarul reţelei Magnit. 
  • Valerie, are 85 de metri, valoare estimată la140 de milioane de dolari. Nava este înregistrată pe numele fiicei vitrege a lui Serghei Chemezov, Anastasia Ignatova, printr-o companie din Insulele Virgine Britanice. Chemezov este un fost ofiţer KGB care conduce Rostec. A fost coleg cu Putin la Drezda. Sechestrat de către Spania
  • Amore Vero de 86 de metri, costă aproximativ 120 de milioane de dolari şi-i aparţine lui Igor Sechin. Sechestrat de Franţa.
  • Lena, deţinut de Ghenadi Timchenko. Italia l-a sechestrat.
  • Royal Romance, de 200 de milioane de dolari, aparţine lui Viktor Medvedciuk, politician ucrainean care are legături strânse cu preşedintele rus Vladimir Putin. Croatia l-a sechestrat. Royal Romance este unul dintre cele mai mari cinci iahturi de lux din lume. Costul anual al întreţinerii este estimat la 15-20 de milioane de dolari. În aul 2014, Viktor Mdveciuk a fost sancţionat de SUA pentru subminarea democraţiei în Ucraina.

Ragnar, iahtul lui Vladimir Stralkovski, un fost agent KGB care are legături cu preşedintele Putin, a rămas şi el blocat într-un port din Norvegia. Nimeni nu vrea să-i vândă combustibil.

SURSA: defapt.ro

Comentarii