Blocarea accesului bolnavilor cronic în spitale a revoltat organizațiile de pacienți

miercuri, 06 octombrie 2021, 01:57
2 MIN
 Blocarea accesului bolnavilor cronic în spitale a revoltat organizațiile de pacienți

Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România (COPAC) trage un semnal de alarmă în urma deciziei autorităţilor de a bloca internarea pacienţilor cronici în spitalele de profil din ţară. Decizia autorităţilor a fost luată la nivel naţional în contextul creşterii record a cazurilor de infectare cu SARS-CoV-2 şi a presiunii imense pe unităţile medicale.

Guvernul a hotărât ca toate operaţiile neesenţiale să fie suspendate şi a cerut şi ajutor extern de echipamente medicale, medicamente şi orice altfel de sprijin în gestionarea pandemiei. Cei de la COPAC susţin că blocarea accesului în spital pentru pacienţii cronici va avea efecte care se vor vedea pe termen mediu şi lung. „Chiar dacă ei poate nu sunt o urgenţă majoră, vor deveni cât de curând dacă nu au acces la îngrijiri medicale şi monitorizare”, susţin reprezentanţii coaliţiei. Au oferit şi exemple: conform unor studii realizate de aceştia, 88% dintre pacienţii trataţi pentru lupta împotriva cancerului au murit în 2020, în timp ce 25% dintre pacienţii care se ştiau cu afecţiuni cardiovasculare nu au mers la medic deloc anul trecut. „Mi se pare o lipsă de responsabilitate din partea autorităţilor să închidem din nou spitalele pentru pacienţii cronici. Pandemia nu va pleca aşa uşor, iar pacienţii cronici vor plăti, unii chiar cu viaţa. În plus şi statul va plăti de 2-3 ori mai mult pentru a le trata ulterior complicaţiile. La aproape doi ani de la începerea pandemiei, noi găsim aceeaşi soluţie ca la început să închidem spitalele, în condiţiile în care acum este demonstrat ce decizie nocivă a fost”, a declarat Radu Gănescu, preşedintele COPAC.

Coaliţia solicită factorilor de decizie să revină asupra deciziei, să găsească alte soluţii pentru bolnavii de COVID-19 şi să nu pună în pericol viaţa pacienţilor cu afecţiuni cronice. 

Comentarii