Bolnav de cancer, artistul care i-a dus pe ardeleni în Vestul sălbatic, vine din exil să moară acasă

sâmbătă, 29 aprilie 2023, 17:35
2 MIN
 Bolnav de cancer, artistul care i-a dus pe ardeleni în Vestul sălbatic, vine din exil să moară acasă

Mircea Veroiu a fost unul din cei mai mari regizori români, cel mai popular film al său fiind „Artista, dolarii și ardelenii”, un western” cu ardeleni în SUA. Rolurile principale le-au avut Ilarion Ciobanu, Mircera Diaconu și Ovidiu Iuliu Moldovan Mircea Veroiu s-a născut în urmă

Mircea Veroiu s-a născut pe 29 aprilie 1941.

După absolvirea Institutului de Cultură Fizică şi Sport în 1964. Este trimis profesor de sport la o școală de țară din Oltenița. După ce nu s-a prezentat la post, a fost dat în urmărire de miliție.

Decide să își schimbe destinul și meseria

Urmează cursurile secţiei de regie din cadrul Institutului de Artă Teatrală şi Cinematografică "I.L.Caragiale", fiind coleg de an (promoţia 1970) cu Dan Piţa.
Debutează încă din anii de facultate cu 3 scurt metraje: Cercul (scurtmetraj, 1968) – filmul de absolvire a IATC, Într-o dimineață (scurtmetraj, 1969), Preludiu (scurtmetraj, 1969).

În 1970, a realizat un excepțional documentar „Apa ca un bivol negru” despre inundațiile din acel an. Regizează în 1973 filmul Șapte zile şi în anul următor era apreciat pentru regizarea, alături de Dan Pița a filmului Nunta de piatră, ecranizare a povestirilor lui Ion Agârbiceanu.

„Artista, dolarii și ardelenii”

Veroiu abordează o gamă variată de teme și are știința de a scăpa de cenzură. Reușește să facă un film pe an. Este atras de western  participă la conturarea genului „ostern” (replica țărilor din „Blocul de Est”), atât în calitate de regizor, cât și în calitate de actor.

Regizează „Artista, dolarii și ardelenii” în 1980 în care joacă Ilarion Ciobanu, Mircera Diaconu și Ovidiu Iuliu Moldovan.
„Cele două filme de Dan Piţa – Profetul, aurul şi ardelenii (1978), Pruncul, petrolul şi ardelenii (1981) – şi Mircea Veroiu – Artista, dolarii şi ardelenii(1980) – reprezintă, înainte de toate, o replică inteligentă şi cu dialoguri nostime, pline de savoare (scenarist: Titus Popovici, înlocuit la ultima parte a seriei de Francisc Munteanu) la adresa filmelor de serie, de aventuri, campioane la box office.

Mai mult, pe newsweek

Comentarii