De Sănătate

Punem punctul pe știi

Bolnavii de cancer acuză Ministerul Sănătății de genocid

joi, 04 mai 2023, 07:27
6 MIN
 Bolnavii de cancer acuză Ministerul Sănătății de genocid

Așteptat 22 de ani pentru a se transforma dintr-o speranță la supraviețuire la un document concret care ar trebui să adauge ani de viață bolnavilor oncologici, Planul național de prevenire și combatere a cancerului, votat anul trecut în Parlament și promulgat de președinte în noiembrie 2022, ar putea fi blocat de lipsa normelor de aplicare. 

Teoretic, în iunie, adică la 180 de zile de la promulgare, Planul ar trebui să devină funcțional. Practic, acest deziderat este pus sub semnul întrebării pentru că ministrul Sănătății Alexandru Rafila a anunțat: ”că sunt necesare modificări și adaptări ale textului actual, punerea în acord a acestuia cu planul european de combatere a cancerului, reformularea într-un cadru logic, care să întrunească criteriile unui instrument de planificare, completarea cu o analiză de situație a tuturor datelor existente în prezent, încât aceste norme, de care este nevoie și despre care se discută, să poată fi elaborate în mod corect și sustenabil”.

Intervenția ministrului Sănătății a fost primită cu nedumerire, îngrijorare dar și revoltă din partea unor medici oncologi și a asociațiilor bolnavilor de cancer care își văd spulberate speranțele pentru un diagnostic și tratament care să le ofere mai multe șanse la supraviețuire. 

Nedumerire pentru că Ministerul Sănătății este cosemnatar al legii pe care o contestă, îngrijorare pentru că punerea în aplicare a Planului, respectiv finanțarea acestuia, s-ar putea amâna până în 2024, după aprobarea bugetului, și revoltă pentru că, pe de o parte, observațiile ministrului Rafila vin după 5 luni de la promulgarea legii dar și pentru că: „Acest plan a fost construit pe structura Planului European de Combatere a Cancerului. Deci afirmația e un caraghioslâc”, după cum afirmă în publicația Actual de Cluj.ro, Prof. dr. Patriciu Achimaș Cadariu, medic primar Ginecologie Oncologică şi Chirurgie Oncologică, la Institutul Oncologic “Prof. Dr. Ion Chiricuţă” Cluj, cel care a inițiat și coordonat științific Planul Naţional de Combatere şi Control a Cancerului.

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, ultimul din dreapta, este prezent la ceremonia semnării promulgării Planului Naţional de Combatere şi Control a Cancerului de către președintele Klaus Iohannis

”După 22 de ani de așteptare, uitați ce se întâmplă: nu vor să scrie normele de aplicare, deci nu vor să respecte legea. Și, da, Planul Naţional de Combatere şi Control a Cancerului a fost realizat după modelul celui european. Introducerea în România a acestui Plan a avut ecou și la nivelul Uniunii Europene, comisarul european pentru Sănătate și Siguranță Alimentară, Stella Kyriakides, asigurându-ne de tot suportul său. Să nu uităm că mortalitatea prin cancer în România este mai mare decât media UE și a crescut în ultima perioadă. Raportul OECD și al Comisiei Europene arată că România are cu 48% mai multe decese în oncologie decât media europeană și peste 20.000 de decese evitabile, pe an, din această patologie”, a comentat pentru Ziarul de Iași Cezar Irimia, președintele Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer din România dar și președinte al Alianței pacienților cronici din România. 

Practic, Planul Naţional de Combatere şi Control a Cancerului reprezintă principalul document de politică publică care fundamentează măsurile de prevenire și combatere a cancerului la nivel național și ar fi trebuit să fie implementat în perioada 2023 – 2030. 

Cu toate acestea, Ministerul Sănătății își propune să modifice Planul, în urma unei analize făcute după promulgarea legii de către președintele Johannis, fapt care va conduce la întârzieri semnificative în aplicarea acestui act normativ. 

„Situația e de  râsu’-plânsu’. De plâns, pentru că acest plan este al pacienților care sunt loviți prin neaplicarea planului de cancer. Mi se pare odios”, a transmis Patriciu Achimaș Cadariu, adăugând că bolnavii de cancer sunt comparați cu copiii abandonați în orfelinate în anii ’90. 

„La fel ne abandonăm și bolnavii de cancer, de fapt nu s-a schimbat nimic din ‘90. Cred că am rămas cu aceeași mentalitate comunistă de a nu empatiza cu nimic ce e în jurul nostru. De râs, pentru că, după ce, tu, Ministerul Sănătății ești cosemnatar al legii, mai aduci și niște oameni care au fost în grupul de lucru care a elaborat planul să-i convingi că nu au făcut bine ce au făcut. Hai să fim serioși! E ca o comedie de Kusturica, „Pisică albă, pisică neagră”, într-o variantă pur românească, în care niște indivizi își contestă propria muncă, pe de-o parte, iar alții, total neaveniți, își dau cu părerea”, a adăugat Prof. dr. Patriciu Achimaș-Cadariu. 

Într-o scrisoare manifest, Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer din România, prin vocea președintelui Cezar Irimia, solicită spijinul președintelui Klaus Iohannis, prim-ministrului Nicolae Ciucă, președintelui Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, și președintelui Senatului, Alina Gorghiu pentru punerea în aplicare a legii.

”Avem nevoie ca acest Plan să devină funcțional. M-ați întrebat cum se justifică cele 20.000 de decese evitabile. Prin faptul că oamenii au acces greu la investigații. Sunt pacienți cu cancer bronho-pulmonar care fac investigații câte 4-6 luni și care nu mai apucă nici să înceapă tratamentul. Testările genetice se fac foarte greu și durează, pentru că nu toate centrele oncologice pot face acest lucru și se trimit analizele în doar 2-3 locuri din țară sau în străinătate. Decalajul dintre noi și media europeană este de 4-6 ani privind accesul la medicamente inovative. Paliația din România nu poate acoperi nevoile bolnavilor oncologici. Să vă mai spun? Tocmai de aceea avem nevoie de aplicarea acestui Plan, pentru că, în timp, pot fi rezolvate mare parte dintre aceste probleme care se cuantifică în vieți”, a explicat Cezar Irimia.

Dacă această lege nu va fi implementată, ”omorând speranța pacienților cu cancer din România”, Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer a menționat în scrisoarea deschisă către autorități că își rezervă dreptul de a acționa în judecată Ministerul Sănătății și pe ministrul Alexandru Rafila, pentru încălcarea legilor votate de Parlamentul României și promulgate de președintele țării. ”Noi, pacienții cu cancer, cetățeni ai României, ne-am săturat de încălcarea legilor țării și nu mai dorim să fim rușinea Uniunii Europene. Nu mai acceptăm să ne plângem părinții, frații, surorile, copiii decedați – cu semnătura Ministerului Sănătății pe certificatele lor de deces! Opriți genocidul!”

Apreciind că Planul Naţional de Combatere şi Control a Cancerului nu e un plan de partid, și că estimările spun că în deceniile care vin fiecare dintre noi ne vom confrunta cu un caz de cancer, personal sau în familie, dat fiind faptul că această suferință este a doua cauză de mortalitate prin boli cronice netransmisibile și în țara noastră, deci este o chestiune care ne privește pe toți, Prof. dr. Patriciu Achimaș-Cadariu a conchis în interviul oferit în Actual de Cluj.ro.: ”Poate mai sunt chestiuni de corectat, dar a stat șase luni în transparență decizională, de ce nu l-au citit, de ce vor să-l modifice la cinci luni după ce a fost votat? Hai să fim serioși, venim după câteva luni de la votul în Parlament, zicem că nu-i bun și punem niște oameni (din grupul tehnic responsabil cu redactarea normelor de aplicare, care au participat și la elaborarea Planului) să își conteste propria lucrare. Poate nu sunt bani pentru implementarea planului și nu vor să se bată să aducă banii aceia, fiindcă preferă să fie un ghiocel soldat al partidului cuminte care nu vrea să facă zarvă fiindcă Sănătatea și așa e pe ultimul loc întotdeauna. Dacă după un an și ceva în care nu știu ce ai făcut pe la Ministerul Sănătății trântești Planul la modul ăsta hilar, atunci nu văd ce ai mai face acolo”.

 

Comentarii