Bolnavii de cancer amână cu lunile venirea la spital de frica virusului

vineri, 25 septembrie 2020, 01:58
3 MIN
 Bolnavii de cancer amână cu lunile venirea la spital de frica virusului

Medicii oncologi de la Institutul Regional de Oncologie Iaşi au transmis un mesaj tuturor bolnavilor de cancer: „Veniţi la control, la monitorizare. Pandemia nu se termină în două săptămâni şi nici în două luni!”. Specialiştii se plâng de faptul că, din cauza fricii de infectare cu noul coronavirus, mulţi pacienţi au amânat vizitele la medic chiar şi jumătate de an, lucru care poate duce foarte uşor la accelerarea bolii şi agravarea ei.

De la începutul pandemiei şi până acum, IRO Iaşi a primit bolnavi din toată Regiunea de Nord-Est, cu atât mai mult că în judeţele învecinate, spitale întregi au fost pe perioadă lungă de timp focare COVID 19. “IRO a primit şi în perioada stării de urgenţă şi acum în perioada stării de alertă bolnavi din toată Moldova, mai ales că secţiile de oncologie sau spitalele din judeţele învecinate au fost afectate de pandemie. Şi noi am avut două focare, dar nu în interiorul spitalului, ci în clădirile auxiliare”, a spus prof.univ.dr. Gabriel Dimofte, directorul medical IRO Iaşi.

Acesta a subliniat că în perioada pandemiei nu s-a schimbat nimic din tipologia pacienţilor oncologici, ci doar comportamentul lor. “Pacienţii vin. Singura diferenţă este că bolnavii de cancer sunt atât de speriaţi pentru că sunt în permanenţă atenţionaţi că prezintă un factor de risc suplimentar când e vorba de COVID 19. Atunci, de multe ori, decizia este de a întârzia prezentarea la medic. Din această cauză au fost pacienţi care s-au prezentat destul de târziu. Am avut pacienţi care au întârziat şi şase luni la control, la monitorizare”, a mai declarat Gabriel Dimofte.

Specialiştii au spus că, pe perioada pandemiei, nu s-a schimbat deloc incidenţa cancerului în România, dar s-a schimbat raportul dintre medic şi pancientul oncolog. “Modul de adresare este uşor diferit, dar pacienţii au înţeles că sunt proceduri de triaj epidemiologic , că suntem obligaţi mai întâi să-i testăm pe toţi care intră în spital. Cozile au început să se diminueze pentru că am lucrat la programele de lucru, am făcut programări inclusiv pentru după-amiază, tocmai pentru a evita aglomeraţia“, a mai spus Gabriel Dimofte.

Bolnavii de cancer sunt într-adevăr cu grad mare de risc în ceea ce priveşte infecţia cu noul coronavirus. În schimb, din statistici se observă că sunt cei mai precauţi, puţini ajungând să se infecteze cu SARS COV. Medicii oncologi au însă un mesaj pentru ei. “Cei care trebuie să vină pentru un control de rutină, pot decide singuri dacă îşi asumă sau nu riscuri suplimentare. Riscurile nu sunt neapărat în spital, ci mai degrabă pe stradă, în magazine, printre rude sau prieteni. Părerea mea că cei care au de făcut un control să se gândească bine şi să-l facă, iar cei care au de făcut o evaluare sau o monitorizare, cu singuranţă trebuie să se prezinte la spital. Nu au de ce să întârzie pentru că pandemia nu se sfârşeşte nici în două săptămâni şi nici în două luni”, a adăugat Gabriel Dimofte.

Comentarii