Bolnavii de epilepsie, nevoiți să-și cumpere medicamente din Republica Moldova sau Bulgaria, fiindcă în România nu se găsesc

joi, 22 februarie 2024, 09:50
1 MIN
 Bolnavii de epilepsie, nevoiți să-și cumpere medicamente din Republica Moldova sau Bulgaria, fiindcă în România nu se găsesc

Bolnavii de epilepsie sunt nevoiți să-și cumpere medicamente din Republica Moldova sau Bulgaria, fiindcă în România nu se găsesc, arată un reportaj difuzat de Radio România Actualități.

Problema a fost semnalată și acum un an, dar autoritățile nu par să fi încercat să o rezolve.

„Fondatorul şi coordonatorul reţelei de telemedicină în epilepsie din România, medicul neurolog Bogdan Florea, atrage atenţia că ţara noastră nu are un registru naţional de epilepsie şi nici date exacte privind bolnavii. În România sunt înregistrate 130.000 de persoane cu epilepsie, dar medicii apreciază că numărul real al bolnavilor se apropie de 300.000”, se arată în acest reportaj.

„Este absolut ruşinos că nu găsim medicamente care ar trebui să fie pe raft. Vorbim de medicamente de 30-40 de ani. Pacienţii nu vocalizează, medicii nu pot să spună nimic şi atunci o ţinem aşa. Se duc pacienţii să-şi caute de leac prin Republica Moldova sau prin Bulgaria. E anormal (…)

Procedura se face după ce verifici cu două zecimale unde sunt acestea, unde-i focarul generator de crize, cu nişte electrozi de profunzime, care e o procedură extrem de cronofagă. Să stă şapte zile internat cu nişte electrozi cu totul speciali implantaţi, ca să-i spui neurochirurgului care anume zonă anatomică ar trebui îndepărtată fără să laşi pacientul cu deficite motorii sau senzitive”, a spus medicul Bogdan Florea. Citeşte articolul complet pe defapt.ro.

Comentarii