BorgWarner, cea mai puternică firmă din judeţul Iaşi, devine PHINIA

vineri, 07 iulie 2023, 01:50
3 MIN
 BorgWarner, cea mai puternică firmă din judeţul Iaşi,  devine PHINIA

Cea mai puternică firmă din judeţul Iaşi, BorgWarner România (fosta companie Delphi), subsidiara locală a producătorului american de componente auto BorgWarner Inc., devine PHINIA, după ce americanii au transformat divizia Fuel Systems şi Aftermarket într-o companie separată, cotată la bursă, numită PHINIA. De pe porţile fabricii amplasată în satul Brătuleni din comuna Miroslava ies sisteme de combustie – pompe şi injectoare, care ajung ulterior către cei mai mari producători de vehicule la nivel mondial.

 

Planurile de separare a segmentelor Fuel Systems şi Aftermarket au fost anunţate pentru prima dată de BorgWarner Inc. la sfârşitul anului trecut, ca parte a strategiei sale „Charging Forward”, o strategie de creare a două companii „de top” în industrie: BorgWarner, care să fie lider în electrificare, şi PHINIA, pentru a fi lider de produse în sistemele de combustibil şi distribuţia aftermarket cu tehnologii avansate care optimizează performanţa, cresc eficienţa şi reduc emisiile. Astfel, compania-mamă se va concentra pe dezvoltarea de produse electronice pentru a sprijini sistemele de propulsie electrice.

„Separarea intenţionată a sistemelor noastre de combustibil şi a segmentelor de piaţă de schimb ar fi un următor pas important pentru a continua evoluţia noastră către vehiculele electrice”, declara în decembrie 2022 directorul executiv al BorgWarner, Frédéric Lissalde, citat de reuters.com.

Zilele trecute, când BorgWarner Inc. anunţa într-un comunicat de presă finalizarea cu succes a divizării segmentelor sale, Lissalde a menţionat:”Acest pas important permite atât BorgWarner, cât şi PHINIA să se concentreze şi să continue să-şi urmeze strategiile respective. Dorim echipei PHINIA tot ce este mai bun pe măsură ce îşi încep propria călătorie ca o companie nouă, independentă.”

BorgWarner România (actuala PHINIA) este recunoscută ca fiind cea mai puternică firmă din judeţul Iaşi. Compania a încheiat exerciţiul financiar trecut cu o cifră de afaceri de aproximativ 1,74 mld. lei (cca 355 mil. euro) şi un profit net de 47,3 mil. lei (cca 9,6 mil. euro). Totodată, a raportat la Ministerul Finanţelor Publice un număr mediu de 1.778 de salariaţi la sfârşitul anului 2022.

Într-un comunicat de presă PHINIA se menţionează că noua companie se va concentra în primul rând pe aplicaţiile şi pieţele care vor beneficia cel mai mult de densitatea energetică şi de utilitatea unui combustibil – sporind eficienţa şi performanţa produselor actuale, ajutând la menţinerea în funcţiune mai mult timp a vehiculelor eficiente şi sprijinind tranziţia către combustibilii “de mâine”, care sunt neutri şi fără emisii de carbon. Cu 12.900 de angajaţi în 44 de locaţii din 20 de ţări, PHINIA are sediul central în Auburn Hills, Michigan, SUA. PHINIA se va tranzacţiona la bursa de la New York sub simbolul „PHIN”.

Şi Dan Ţeţu, directorul general al fabricii PHINIA Iaşi, a făcut declaraţii legate de lansarea recentă a companiei rezultată după separarea de BorgWarner. ”Produsele pentru sisteme de combustie înseamnă prezentul şi viitorul pentru vehicule comerciale, dar şi pentru cele care vor utiliza combustibili cu emisii zero de carbon. Fabrica PHINIA Iaşi are potenţialul necesar pentru a atrage noi investiţii şi expertiza tehnică pentru a livra cele mai bune produse clienţilor noştri. Suntem în prim-plan la nivel organizaţional şi avem capacitatea să generăm un procent foarte important în cifra de afaceri globală PHINIA”, a afirmat Dan Ţeţu.

În 2022, BorgWarner Inc. a raportat venituri de 15,8 mld. dolari şi estimează venituri pentru anul 2023 de peste 17 mld. dolari, cu o valoare estimată între 1,5 şi 1,8 mld. de dolari provenind de la diviziile sale de vehicule electrice.

Ca parte a Charging Forward 2027, compania şi-a stabilit ţinte de a atinge venituri de peste 10 mld. dolari în eProduct. (Florentina SANDU)

CITIȚI ȘI: FOTO: Delphi Diesel Systems România a “murit”, trăiască BorgWarner

Comentarii