Bugetul Iaşului pe 2022: veniturile estimate, mai mari ca în anii anteriori

vineri, 14 ianuarie 2022, 02:50
1 MIN
 Bugetul Iaşului pe 2022: veniturile estimate, mai mari ca în anii anteriori

Primăria Iaşi a estimat venituri mai mari la bugetul pe anul 2022 în comparaţie cu anii trecuţi. Deocamdată, bugetul a fost publicat, aseară, într-o formă sintetică, pe capitole de cheltuieli, urmând ca, la începutul lunii februarie, să fie pusă la dispoziţie varianta extinsă. Potrivit documentului citat, bugetul general are o valoare de aproape 1,9 miliarde lei.

Spre diferenţă, Clujul a estimat 2,1 miliarde lei, dar, de remarcat faptul că oraşul condus de Emil Boc are un excedent bugetar major rezultat din necheltuirea banilor alocaţi pentru investiţii în 2021, respectiv de peste 250 milioane lei. La Iaşi, excedentul este de zece ori mai mic. Bugetul general publicat de municipalitatea ieşeană cuprinde atât bugetul local al municipiului (1,5 miliarde lei), cât şi pe cel al instituţiilor de sub autoritatea adminsitraţiei publice locale (400 milioane lei).

În ceea ce priveşte bugetul local, Primăria a estimat cheltuieli pentru secţiunea de funcţionare în sumă de 878 milioane lei, în timp ce bugetul de dezvoltare se ridică la peste 600 milioane lei. La capitolul fonduri europene, municipalitatea a estimat venituri de peste 370 milioane lei.

Cea mai importantă sursă de venit la bugetul local este constituită din cotele şi sumele defalcate din impozitul pe venit (505 milioane lei), iar alte surse importante sunt sumele defalcate din TVA (151 milioane lei) sau cele aferente impozitelor şi taxelor pe proprietate (90 milioane lei). Subvenţiile de la bugetul de stat, fonduri venite în special în contextul implementării de proiecte europene, au o valoare stabilită la circa 127 milioane lei. 

Comentarii