De Business

Punem punctul pe știi

Cadou sute de milioane de euro băieţilor deştepţi din industria de apărare

marți, 13 septembrie 2022, 12:09
1 MIN
 Cadou sute de milioane de euro băieţilor deştepţi din industria de apărare

Contractele Armatei în derulare se scumpesc. Florin Spătaru, ministrul Economiei, pregăteşte o Ordonanţă de Urgenţă prin care va face cadou sute de milioane de euro băieţilor deştepţi din industria de apărare sub pretextul ajustării preţurilor la contractele din domeniul apărării şi securităţii naţionale.

Printre cei care vor beneficia de această măsură se află şi companiile GDELS Mowag şi Iveco, două firme sancţionate de Ministerul Apărării Naţionale pentru că nu au respectat graficul de livrare a maşinilor de luptă, susţin surse din Ministerul Apărării.

Defapt.ro a dezvăluit în exclusivitate că firma italiană Iveco a fost sancţionată cu 2,4 milioane de euro, în timp ce americanii de la GDELS Mowag, cu 8,5 milioane euro.

Ministerul Economiei, condus de pesedistul Florin Spătaru, a pus în dezbatere publică un proiect de Ordonanţă de Urgenţă pentru „ajustarea preţurilor contractelor de achiziţie publică de produse/servicii, a contractelor sectoriale şi a acordurilor cadru atribuite în domeniile apărării şi securităţii”.

Iniţiatorii proiectului invocă contextul geopolitic şi geostrategic care a condus la majorarea preţului materiilor prime, respectiv creşterea preţurilor la energie electrică şi gaze naturale şi a combustibilului.

Pe scurt, spun iniţiatorii, invadarea Ucrainei de către Rusia a generat scumpiri în lanţ, motiv pentru care e necesară creşterea valorii contractelor de achiziţie a armamentului.

Cititi mai multe pe defapt.ro

 

 

Comentarii