Capsula Dragon s-a întors cu cobai vii și cu 12 sticle de vin în Florida

joi, 14 ianuarie 2021, 10:13
1 MIN
 Capsula Dragon s-a întors cu cobai vii și cu 12 sticle de vin în Florida

Capsula Dragon a ajuns cu succes miercuri în apele Golfului Mexico, în apropiere de coasta Tampa, în vestul Floridei (SUA), având la bord o încărcătură de peste 2.000 de kilograme, după ce s-a decuplat cu o zi înainte de la Staţia Spaţială Internaţională.

Capsula de aprovizionare a firmei private SpaceX a amerizat miercuri la 8:26 pm ora locală (01:26 GMT) după o şedere de aproape o lună pe ISS de la care s-a decuplat marţi într-o operaţiune supervizată de astronautul Victor Glover.

Reîntoarcerea capsulei Dragon completează misiunea 21 de reaprovizionare realizată de compania magnatului Elon Musk şi este prima întreprinsă de o capsulă-cargou ce revine pe coasta Floridei, în apropiere de Centrul Spaţial Kennedy, şi nu în Oceanul Pacific.

Această versiune îmbunătăţită a capsulei Dragon cuprinde un număr dublu de cutii electrice faţă de capsulele anterioare, ceea ce permite o creştere considerabilă a capacităţii materialelor de cercetare ce pot fi aduse pe Terra, a explicat NASA.

Printre cercetările ştiinţifice aduse pe Pământ figurează experimente de microgravitaţie care pe termen lung pot afecta sistemul cardiovascular şi văzul.

Capsula Dragon s-a întors de asemenea cu cobai vii ca parte a cercetării Rodent Research 23, ce studiază funcţia arterelor, venelor şi structurilor limfatice ale ochiului, precum şi modificările retinei după un zbor spaţial.

Dragon s-a întors şi cu o ladă cu 12 sticle de vin de Burgundia şi 320 de plante viticole care au participat în spaţiu la un experiment ştiinţific.

Aflați amănunte de pe agerpres.ro.

Comentarii