Cât de exacte sunt testele de salivă? Ce spune un cercetător din SUA

miercuri, 22 decembrie 2021, 20:29
1 MIN
 Cât de exacte sunt testele de salivă? Ce spune un cercetător din SUA

Testele de salivă nu sunt folosite în şcolile din SUA, tocmai pentru că rezultatele pe care le arată nu sunt foarte fiabile, a explicat, pentru Newsweek România, Iuliana Popescu, cercetător din SUA. Iuliana Popescu este cercetător în ştiinţe biomedicale la Universitatea Kentucky din SUA. Este doctor în ştiinţe biomedicale al Universităţii din Lille, Franţa. A lucrat în industria farmaceutică şi are competenţe în biotehnologie moleculară.

„M-a mirat că s-au achiziţionat în România teste bazate pe salivă pentru depistarea COVID-19, deoarece în SUA nu prea sunt folosite. În Statele Unite sunt teste aprobate special pentru uz personal, acasă. M-am uitat pe lista aprobată de FDA (Administraţia pentru Alimente şi Medicamente – n.r.) pentru astfel de teste (peste 10) şi toate sunt pe bază de secreţie nazală şi exudat orofaringian, chiar şi la copii, nici unul nu e pe bază de salivă”, a explicat Iuliana Popescu.

România a achiziţionat 30 de milioane de teste de salivă pentru suma de 266 de milioane de lei. Acestea au fost distribuite în şcoli, pentru a depista copiii care sunt infectaţi cu COVID-19. Iniţial, trebuia să fie folosite de cadrele didactice, în unitatea şcolară, pentru a verifica elevii. Ulterior, conducerile şcolilor au decis ca testele să fie făcute de părinţi sau chiar de elevi acasă. În aceste condiţii, testele COVID pentru elevi continuă să dea erori foarte mari, după cum au confirmat reprezentanţi ai Ministerului Educaţiei.

Cititi materialul integral pe newsweek.ro

 

 

Comentarii