Câteva lucruri esenţiale pe care eşti obligat să le ştii dacă pleci cu maşina în vacanţă în Grecia

duminică, 12 iunie 2022, 17:39
3 MIN
 Câteva lucruri esenţiale pe care eşti obligat să le ştii dacă pleci cu maşina în vacanţă în Grecia

 În ultima perioadă, la oficiile consulare ale României din Grecia au fost înregistrate mai multe cazuri în care românii au fost amendaţi deoarece transportau în maşini cantităţi de combustibil peste limitele admise de legislaţia elenă, atrage atenţia Ministerul Afacerilor Externe. 

Potrivit reglementărilor legislaţiei elene în vigoare este interzisă introducerea combustibilului în Grecia, în canistre sau alte recipiente. Pentru încălcarea acestei dispoziţii legale se aplică amendă, deschiderea unui dosar penal pentru contrabandă cu produse petroliere/combustibili şi indisponibilizarea autovehiculului de către autorităţile vamale elene, arată MAE.

Ce prevede noul Cod rutier elen

1. Neutilizarea centurii de siguranţă sau a căştii de protecţie pentru motociclişti se sancţionează cu ridicarea pe loc a permisului de conducere, precum şi a plăcuţelor şi a certificatului de înmatriculare ale vehiculului pentru o perioadă de 60 de zile.

2. Utilizarea telefonului mobil de către conducătorul auto în mers, fără dispozitiv Bluetooth sau fără ca telefonul să fie plasat în loc special pentru activarea difuzorului se sancţionează cu ridicarea pe loc a permisului de conducere, precum şi a plăcuţelor şi a certificatului de înmatriculare ale vehiculului pentru o perioadă de 60 de zile.

3. Conducerea autovehiculului de către o persoană având ο concentraţie de alcool de peste 0,5g/l în sânge se sancţionează cu amendă de la 200 euro şi imobilizarea autovehiculului. La 0,80-1,10 g/l ȋn sânge sau de 0,40- 0,60 mg/l ȋn aerul expirat se sancţionează cu amendă de 700 euro, ridicarea permisului de conducere timp de 90 de zile şi imobilizarea autovehiculului. La peste 1,10 g/l ȋn sânge sau de peste 0,60 mg/l ȋn aerul expirat se sancţionează cu ridicarea permisului de conducere pentru o perioadă de 180 de zile, cu închisoare de minimum două luni, amendă de 1.200 euro, ridicarea plăcuţelor de ȋnmatriculare pentru o perioadă de la 10 zile până la 6 luni (ȋn baza deciziei instanţei competente) şi imobilizarea autovehiculului.

4. Depăşirea limitei de viteză cu peste 30 km/oră se sancţionează cu amendă de 350 euro şi ridicarea pe loc a permisului de conducere timp de 60 de zile.

5. Nerespectarea culorii roşii a semaforului se sancţionează cu amendă de 700 euro şi ridicarea permisului de conducere timp de 60 de zile.

6. Νerespectarea semnificaţiei indicatorului „STOP la intersecţie” se sancţionează cu o amendă de 700 euro, ridicarea pe loc a permisului de conducere, precum şi a plăcuţelor şi a certificatului de înmatriculare ale vehiculului timp de 20 de zile.

7. Efectuarea de manevre periculoase se sancţionează cu amendă de 700 euro şi ridicarea permisului de conducere timp de 30 de zile, precum şi a plăcuţelor şi a certificatului de înmatriculare ale vehiculului timp de 10 zile.

8. Staţionarea – parcarea ilegală se sancţionează cu amendă de 40-150 euro, după caz, şi ridicarea permisului de conducere, precum şi a plăcuţelor şi a certificatului de înmatriculare ale vehiculului timp de 10 zile.

9. Blocarea rampelor de trecere destinate persoanelor cu dizabilităţi sau parcarea în locuri destinate persoanelor cu handicap se sancţionează cu ridicarea pe loc a permisului de conducere, precum şi a plăcuţelor şi a certificatului de înmatriculare ale vehiculului timp de 60 de zile.

10. Utilizarea pentru deplasare a benzii de urgenţă, indiferent de durată, se sancţionează cu ridicarea pe loc a permisului de conducere, precum şi a plăcuţelor şi a certificatului de înmatriculare ale vehiculului timp de 60 de zile.

11. Circulaţia constantă a camioanelor grele şi a autobuzelor pe banda din stânga sau utilizarea acestei benzi pentru depăşiri care surprind şoferii care circulă de drept pe această bandă se sancţionează cu ridicarea pe loc a permisului de conducere timp de 60 de zile.

12. Aruncarea pe geam, ȋn timpul mersului, de obiecte sau substanţe care poluează sau pot provoca un incendiu sau accident, inclusiv ţigările, se sancţionează cu ridicarea pe loc a permisului de conducere, precum şi a plăcuţelor şi a certificatului de înmatriculare ale vehiculului timp de 60 de zile.

13. Plata a jumătate din cuantumul amenzii în termen de 10 zile a fost abrogată. Amenda se plăteşte în termen de 15 zile la Poşta Elenă sau la sediul primăriei pe raza căreia se află secţia de poliţie rutieră care aplică amenda.

SURSA: hotnews.ro

 

Comentarii