De Business

Punem punctul pe știi

Câţi ieşeni s-au dus la OPC cu factura la energie şi ce reclamă? Patru sfaturi valabile oriunde pentru a economisi gazul

luni, 07 noiembrie 2022, 02:50
5 MIN
 Câţi ieşeni s-au dus la OPC cu factura la energie şi ce reclamă? Patru sfaturi valabile oriunde pentru a economisi gazul

În primele şase luni ale acestui an, în Europa, cele mai ridicate preţuri ale energiei electrice bazate pe standardul puterii de cumpărare au fost în România, iar cele mai scăzute în Olanda şi Malta. Cu toate acestea, facturile la energie electrică şi gaze nu i-au speriat încă foarte tare pe ieşeni. Oficiul pentru Protecţia Consumatorilor Iaşi a primit doar 16 reclamaţii referitoare la furnizorii de energie electrică şi gaz, începând cu luna septembrie, iar cele mai multe (nouă) sesizau modul în care au realizat furnizorii facturarea lunară.

 

Programaţi termostatul peste noapte la 15 grade, înjumătăţiţi durata duşului, închideţi apa când va săpuniţi şi deschideţi-o doar când vă clătiţi, tapetaţi pereţii din spatele caloriferelor cu folie de aluminiu, dacă locuinţa nu este bine izolată. Astfel pierderea de căldură din apartament se va diminua şi veţi face economie la consumul de gaz. Acestea sunt câteva dintre sfaturile pe care unii cetăţeni europeni, cum ar fi olandezii, le primesc de la autorităţi, pentru a reduce consumul de gaz.

Gazul s-a scumpit cu 94%

Potrivit ultimelor date publicate de Eurostat, în România, preţurile la energie electrică au crescut cu 55% faţă de prima jumătate a anului trecut, situând ţara pe locul al patrulea în topul creşterilor de preţ, în vreme ce în Olanda tarifele la energie electrică au scăzut cel mai mult – în medie cu 54% faţă de aceeaşi perioadă. În topul preţurilor la energie electrică, România are al zecelea cel mai mare tarif (0,2362 euro pe kWh), în vreme ce Olanda, cu un tarif de 0,0595 euro pe kWh, a tarifat consumatorii casnici cu cel mai mic preţ din Uniunea Europeană.

Majorările preţului gazelor au sufocat însă întreaga Europă, cu excepţia Ungariei, cu preţuri plafonate prin decizie a guvernului. Potrivit Eurostat, care are disponibile datele din 24 de ţări europene, preţul gazelor a crescut în 23 de ţări, iar în Ungaria, unde tarifele sunt reglementate, s-a înregistrat o scădere uşoară (-0,5%). În România, creşterea preţului la gaze în primul semestru al anului, comparativ cu aceeaşi perioadă din 2021, a fost de 94,52%. Cu un tarif mediu de 0,0611 euro pe kWh, România a fost printre ţările cu cel mai mic preţ la gaz (locul 7 în topul celor mai mici preţuri). Însă tarife chiar mai mici decât atât au plătit consumatorii din Ungaria (0,0290 euro/kWh), Croaţia (0,041) şi Letonia (0,046 euro/kWh). La polul opus, ţările din Nordul Europei au consumat cel mai scump gaz: Suedia (0,222 euro kWh), Danemarca (0,160 euro/ kWh) şi Ţările de Jos (0,1290 euro kWh).

OPC: „Ne aşteptăm la o avalanşă de reclamaţii”

Iar dacă datele Eurostat se referă la prima jumătate a anului, Institutul Naţional de Statistică din România a comparat şi datele din luna septembrie 2022 cu cele din septembrie 2021 şi a constatat că preţurile la energie electrică s-au majorat cu 25%, iar la gaze cu 71%.

Datorită unei toamne relativ călduroase, dinţii ieşenilor nu au scrâşnit încă nici de frig, nici de furie la primirea facturilor. “Ne aşteptăm însă la o avalanşă de reclamaţii începând de acum, odată cu răcirea vremii, când şi valoarea facturilor va creşte”, a spus Constantin Onofrei, Inspector şef al OPC Iaşi. Deocamdată, arată acesta, a fost o singură sesizare privind plata în plus la factură, o alta referitoare la modificarea tarifului la energie electrică de către furnizor, nouă referitoare la facturarea lunară şi câte o reclamaţie pentru (ne)înregistrare corectă a consumului, neprimirea facturii şi nemodificarea titularului de contract.

Patru sfaturi valabile oriunde pentru a economisi

Până la reclamaţii, în Olanda (Ţările de Jos), autorităţile şi companiile furnizoare de gaz şi electricitate au umplut paginile oficiale de internet cu sfaturi privind utilizarea cât mai redusă a resurselor. “Nu avem nevoie să generăm sau să importăm energie pe care nu o folosim”, se arată pe una din paginile autorităţilor olandeze, în timp ce Millieu Central (o organizaţie independentă, subvenţionată de diferite ministere din Olanda), care oferă informaţii şi recomandări pentru susţinerea mediului, propune patru sfaturi principale pentru economisirea gazului:

  1. Nu vă încălziţi întreaga casă. Opriţi încălzirea în camerele în care nu vă aflaţi, inclusiv în dormitoare, şi ţineţi uşile din casă închise. Astfel, veţi economisi în medie 900 de euro pe an (la preţul actual al gazelor) (n.r. unul dintre cele mai mari din UE) sau 370 de euro pe an (la preţul gazelor pe termen lung). Dacă opriţi încălzirea doar în dormitoare, veţi economisi aproximativ 300 de euro pe an la preţul actual al gazelor şi 120 de euro la preţul gazelor pe termen lung. Şi folosiţi o sticlă de apă caldă sau o pătură electrică pentru a vă încălzi patul.
  2. Când sunteţi acasă, reglaţi termostatul cu un grad mai mic decât de obicei. Astfel, veţi economisi în medie 350 de euro (la preţul gazului pe termen scurt) sau 140 de euro (la preţul pe termen lung). Dacă sunteţi ocupat în casă, o temperatură a camerei de 19 grade este adesea suficientă.
  3. Reglaţi termostatul la 15 grade pe timp de noapte, acest lucru vă va permite să economisiţi în medie 370 de euro pe an la preţul actual al gazului şi 150 de euro pe an la preţul gazului pe termen lung. Iar dacă faceţi acest lucru chiar cu o oră înainte de a vă culca, veţi economisi încă 75 de euro (la preţul actual) sau 30 de euro (la preţul pe termen lung). (Nota redacţiei – totuşi, olandezii care au instalată încălzire în pardoseală sunt sfătuiţi să ridice termostatul la 17-18 grade Celsius, cu promisiunea că astfel căldura se va menţine mai mult timp).
  4. Lăsaţi termostatul la 15 grade dacă nu este nimeni acasă în timpul zilei. Astfel, casa nu trebuie să se încălzească dimineaţa. Dacă faceţi acest lucru 4 zile pe săptămână, veţi economisi în medie 350 de euro pe an, la preţul actual al gazului. Cu preţul gazelor pe termen lung, aceasta înseamnă 140 de euro pe an.

Pot fi valabile sfaturile olandeze la noi?

Cu siguranţă, pentru cei mai mulţi dintre români o temperatură de 15-16 grade Celsius în locuinţă este de neconceput. Însă în aşteptarea facturilor de peste iarnă, putem trage cu ochiul la metodele prin care alţi europeni îşi mai păstrează bani în portofel şi după achitarea costurilor pentru energia electrică şi pentru gazul pe care l-au ars.

Comentarii