Caz rar – Un şofer a recâştigat permisul în instanţă: Poliţia nu a putut explica judecătorilor cum a greşit acesta

sâmbătă, 08 aprilie 2023, 01:50
2 MIN
 Caz rar – Un şofer a recâştigat permisul în instanţă: Poliţia nu a putut explica judecătorilor cum a greşit acesta

Ieşit într-o intersecţie, un şofer a tăiat faţa unui echipaj de poliţie aflat la 200 de metri distanţă. Şoferul a fost amendat, dar a contestat procesul-verbal. Cu harta descărcată de pe Google Maps, magistraţii Judecătoriei au încercat să se dumirească în ce fel îi încurcase S.G.V. pe apărătorii legii. Nu au reuşit.

 

În seara zilei de 23 martie a anului trecut, S.G.V. se deplasa pe strada Costache Negri. A intrat pe strada Achim Stoica, dintre Prefectură şi Moldova Mall, virând apoi dreapta pe Anastasie Panu, pe verde intermitent, spre Podu Roş. A fost oprit de poliţişti, care l-au sancţionat pentru că nu le acordase prioritate. Şoferul a primit o amendă de 870 lei şi i s-a reţinut permisul de conducere pentru o perioadă de 60 de zile. Încă de atunci, a precizat că virase pe banda 1, iar echipajul Poliţiei Rutiere venea pe banda 2. Ca urmare, spune el, nu avea ce prioritate să acorde.

Cazul a ajuns pe masa judecătorilor la o săptămână după incident. „Din cuprinsul plângerii şi procesului-verbal de constatare a contravenţiei, instanţa reţine că petentul se afla la volanul autovehiculului cu număr de înmatriculare ####### deplasându-se pe str. Achim Stoica dinspre str. Cotache Negri, iar la intersecţia cu str. Anastasie Panu a efectuat un viraj la dreapta. Agentul constatator a reţinut că petentul nu a acordat prioritate de trecere autovehiculului marca *** cu număr de înmatriculare MAI4667 care circula regulamentar pe str. Anastasie Panu, pe banda nr. 1, dinspre str. Elena Doamna către str. Sf. Lazăr. Petentul a susţinut că autospeciala de poliţie se afla pe banda 2, iar maşina condusă de petent pe banda 1”, au rezumat judecătorii situaţia.

În procesul-verbal erau menţionate două intersecţii, situate la 200 de metri una de cealaltă. Pentru a se lămuri cine şi unde era, judecătorii au cerut Primăriei înregistrările preluate de camerele video în cele două puncte. Nu le-au primit, pentru că fuseseră şterse după 30 de zile. Mai departe, judecătorii au dispus listarea configuraţiei străzii Anastasie Panu din maps.google.com. Tot nu s-au lămurit. „Din descrierea situaţiei în cuprinsul procesului-verbal nu rezultă că traiectoria autovehiculului condus de petent s-ar fi intersectat cu cea a autospecialei de poliţie.

Agentul constatator a efectuat o descriere necorespunzătoare a faptei, care nu poate fi suplinită prin probe extrinseci procesului-verbal. Or, în lipsa unei descrieri corespunzătoare a faptelor, instanţa se află în imposibilitate de a mai exercita controlul asupra procesului-verbal”, au concluzionat magistraţii. Aceştia au dispus anularea procesului-verbal şi exonerarea şoferului de la sancţiunile menţionate în acesta. Apelul declarat de Inspectoratul Poliţiei Judeţene a fost respins joi de Tribunal, sentinţa Judecătoriei rămânând definitivă.

Comentarii