Ce amestec are Protecţia Copilului în cazului pedofilului olandez

vineri, 27 septembrie 2019, 01:50
3 MIN
 Ce amestec are Protecţia Copilului în cazului pedofilului olandez

Direcţia de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Iaşi a confirmat că, în 2016, mai exact pe 16 iunie, a fost contactată de Inspectoratul Judeţean de Poliţie pentru a evalua psihologic fetiţia din comuna Horleşti, care pe atunci avea 8 ani şi care ar fi fost victima unui presupus pedofil. De altfel, şi tatăl a precizat că, în perioada anchetei, mama şi fata au mers pentru o zi la Iaşi pentru a fi audiate la DAS. 

„Am fost atunci contactaţi de Poliţie într-un caz în care o minoră de 8 ani ar fi fost victima unei agresiuni sexuale. Fata a declarat în faţa psihologului că, în timp ce mergea să cumpere pâine la magazinul din apropiere, a fost acostată de un individ care se afla la volanul unei maşini. În declaraţie nu apare însă nici culoarea sau marca maşinii şi nici alte semnalmente evidente ale individului respectiv. A povestit cum a păcălit-o oferindu-i o gumă de mestecat şi spunându-i că o duce acasă cu maşina. Fata s-a urcat în maşină şi ar fi început să ţipe când a văzut că nu o duce acasă. Ar fi dus-o la ieşirea din sat, unde, povestea fata, ar fi mângâiat-o. Fata a continuat să ţipe, iar speriat probabil, respectivul ar fi întors brusc maşina, lăsând-o pe fată la prima casă de pe stradă. Nu a fost vorba despre un viol. Pentru că agresorul nu făcea parte din familie, de altfel nici nu fusese identificat, fata a fost lăsată să meargă acasă. De altfel, fata provine dintr-o familie organizată, normală, cu situaţie financiară care permite părinţilor creşterea acesteia în condiţii bune. Dacă agresorul ar fi făcut parte din familie, atunci fata ar fi rămas la noi“, a declarat Tiberiu Bantaş, purtătorul de cuvânt al DASPC Iaşi.

Nu există probe cum că ar fi vizitat zona centrului rezidenţial Bogdăneşti

Potrivit unor surse din anchetă citate de presă, maşina agresorului ar fi fost văzută în zona caselor de tip familial din Bogdăneşti (fostul centru de plasament – n.r.), comuna Horleşti. Acest fapt nu a putut fi nici confirmat, nici infirmat de DASPC Iaşi, deşi în zona respectivă există camere de supraveghere. „Normal că există, există şapte sau opt camere de supraveghere, care sunt poziţionate atât în interior, cât şi în exterior. Cu siguranţă este una şi la poartă, care dă spre stradă, aşa cum sunt la toate centrele rezidenţiale. Problema este că acest sistem de supraveghere are o capacitate de memorie limitată, iar toate imaginile înregistrate dispar odată cu resetarea. Şi se resetează o dată la patru-cinci zile. Există şi un registru unde se notează eventuale incidente surprinse pe camere, o evidenţă a acestor incidente. Nu apare însă menţionată nicio staţionare suspectă a vreunui automobil sau ceva de genul ăsta“, a precizat Tiberiu Bantaş.

Referitor la eventuale dispariţii a vreunei minore de la centrul rezidenţial, acesta a declarat că „în 2016 a existat o fată de 16 ani care a plecat acasă la mama sa“. „S-a verificat dacă se află la domiciliul mamei, s-a constatat că acolo este. Ulterior, fata a împlinit 18 ani şi a fost externată. Altă situaţie similară acolo nu a fost“, a adăugat Tiberiu Bantaş. 

 

 

Comentarii