Ce greşeală a făcut unul dintre generalii ruşi eliminaţi de către armata ucraineană

vineri, 18 martie 2022, 11:11
2 MIN
 Ce greşeală a făcut unul dintre generalii ruşi eliminaţi de către armata ucraineană

Unul dintre cei 4 generali ruşi ucişi în timpul războiului din Ucraina ar fi fost eliminat după ce a dat un telefon pe o linie nesecurizată, lucru care le-a permis trupelor ucrainene să îi depisteze locaţia şi să-l elimine, relatează Business Insider. Informaţia a fost dezvăluită sub condiţia anonimităţii de către doi oficiali americani din domeniul apărării jurnaliştilor de la publicaţia The New York Times.

Relatarea coroborează informaţiile potrivit cărora forţele armate ruse folosesc linii de comunicaţie nesecurizate pe care Ucraina reuşeşte să le intercepteze constant. Forţele armate ucrainene afirmă că au ucis 4 generali ruşi până acum, un număr neobişnuit de mare când vine vorba de ofiţeri de rang înalt. „Ucrainenii au interceptat apelul unui general, l-au localizat şi au atacat poziţia sa”, scriu jurnaliştii de la NYT, adăugând că atât generalul cât şi ofiţerii săi de stat major au fost eliminaţi.

Un consilier al preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski a declarat pentru The Wall Street Journal că serviciile de informaţii ucrainene au creat o unitate specială a cărui obiectiv este vânarea comandanţilor ruşi. Deşi NYT nu precizează despre care dintre cei 4 generali ruşi este vorba, atunci când au anunţat uciderea lui Vitalii Gherasimov în apropierea Harkivului, oficialii ucraineni au menţionat „probleme semnificative cu comunicaţiile”.

Ei au precizat de asemenea că „un număr de ofiţeri superiori ai armatei ruse au fost, de asemenea, ucişi şi răniţi”. Ucraina a făcut publică şi o înregistrare audio în care un soldat rus raportează moartea lui Gherasimov unui superior, părând să confirme problemele majore pe care ruşii le au cu sistemele de comunicaţie.

Vitalii Gherasimov a fost al doilea general a cărui moarte a fost anunţată de forţele armate ucrainene, în noaptea dintre 7 şi 8 martie. Primul general rus eliminat de soldaţii ucraineni a fost Andrei Suhoveţki comandant adjunct al Armatei 41 din cadrul Districtului Militar Central al Rusiei. Moartea acestuia a fost anunţată de camarazii săi pe reţeaua de socializare Vkontakte, „Facebook”-ul Rusiei, la începutul lunii martie.

Armata ucraineană a anunţat pe 11 martie eliminarea general-maiorului Andrei Kolesnikov, comandantul armatei a 29-a din districtul de est al Rusiei. Moartea celui de-al patrulea general rus ucis în Ucraina de la declanşarea „operaţiunii militare speciale” pe 24 februarie de către preşedintele rus Vladimir Putin a fost raportată pe 15 martie, fiind vorba de generalul Oleg Mitiaev, comandantul diviziei 150 de infanterie motorizată a armatei ruse. Serviciile de informaţii occidentale estimează că aproximativ 20 de generali de top ar fi fost implicaţi în invazia Ucrainei, ceea ce implică o rată relativ mare de victime în timpul invaziei de două săptămâni şi arată că au fost dislocaţi neobişnuit de aproape de liniile frontului.

SURSA: hotnews.ro

Comentarii