De Business

Punem punctul pe știi

Ce produse trebuie să evitaţi să cumpăraţi din supermarket chiar dacă sunt la reducere

sâmbătă, 18 noiembrie 2023, 21:18
1 MIN
 Ce produse trebuie să evitaţi să cumpăraţi din supermarket chiar dacă sunt la reducere

O serie de produse nu trebuie cumpărate din magazine nici dacă se află la reducere. Este vorba de cele cu ambalajul îndoit sau deteriorat. Există riscul de toxiinfecţie alimentară. 

Poate că nu ţi se pare mare lucru o adâncitură într-o cutie de conserve sau de carton, dar acesta este un pericol serios.

Experţii avertizează că ambalajele şi conservele de alimente care sunt îndoite, deformate sau deteriorate în jurul marginii nu ar trebui consumate – mai ales dacă îndoitura este suficient de mare pentru a vă băga degetul în ea. Deteriorarea unei cutii de conserve atrage după sine riscul ca alimentele din interior să fie contaminate cu microorganisme dăunătoare fără a fi observate. Potrivit experţilor în siguranţă alimentară, acest lucru creşte riscul de botulism, alături de alte boli transmise prin alimente, inclusiv salmonella şi E.coli. Considerat una dintre cele mai grave forme de otrăvire bacteriană, botulismul este declanşat de un metabolit toxic produs de Clostridium botulinum, cunoscut sub numele de botulotoxină, care poate trece prin peretele intestinal în sânge atunci când este ingerat împreună cu alimente.

Simptomele clasice ale botulismului – letargie, transpiraţie, dureri musculare şi disconfort abdominal – apar la 12-36 de ore de la infectare, urmate de tulburări vizuale şi vocale, constipaţie, greaţă, vărsături, diaree şi crampe abdominale după câteva zile. În stadiul final, boala provoacă moartea prin stop respirator şi cardiac.

Vezi mai multe detalii pe newsweek.ro

 

 

Comentarii