Ce să faci dacă ți se cere copie după vreun document în instituțiile publice. Este complet interzis!

joi, 06 iulie 2023, 07:47
2 MIN
 Ce să faci dacă ți se cere copie după vreun document în instituțiile publice. Este complet interzis!

Din 4 iulie 2023, dosarul cu șină este interzis prin lege în România. Cu toate acestea, instituțiile continuă să ceară atât dosare, cât și copii ale documentelor. Nu vă lăsați păcăliți! Este important să știți care este primul lucru pe care să îl faceți într-un astfel de caz.

”4 iulie 2023 este ziua în care trimitem în istorie un simbol puternic al birocrației excesive care caracterizează serviciile publice din România. Puternic ancorat în realitățile noastre cotidiene, devenit aproape obiect de patrimoniu național, dosarul cu șină nu va dispărea prea ușor fără un efort comun, perseverență și determinare. 

România fără Dosar este o campanie prin care transformăm o lege bună într-un model de bune practici la nivel național. Și nu putem face acest lucru decât împreună”, spun autoritățile, care au înființat un site unde se pot depune sesizări cu privire la situația întâmpinată. 

Din 4 iulie, instituțiile publice (toate) NU POT SOLICITA dosare cu șină, precum și niciun alt articol sau obiect de birotică sau papetărie.

Din 4 iulie, instituțiile publice (toate) NU POT SOLICITA copii ale cărților de identitate, documentelor sau avizelor emise de administrația publică.

Transformăm o lege bună într-un model de bune practice”, se arată pe site-ul romaniafaradosar.ro.

“Dacă încă îți sunt cerute dosare cu șină, diverse alte obiecte de papetărie sau copii după documente, trimite-i prefectului din județul tău o sesizare cu situația întâmpinată. Toți prefecții au fost informați despre aceste schimbări și sunt obligați să ia măsuri dacă legea nu este aplicată.

Sesizările pot fi înregistrate foarte simplu pe site-ul romaniafaradosar.ro.

Spune-le și altora că dosarul cu șină este INTERZIS prin lege!

 Nu trebuie să fii persoană publică sau influencer. Orice om care află de la tine despre această lege va fi un om mai puternic”, se mai arată pe site. (antena3.ro)

Comentarii