Ce sunt gândacii urât mirositori care ne invadează toamna locuințele. Sunt și în Iași

duminică, 17 octombrie 2021, 12:06
2 MIN
 Ce sunt gândacii urât mirositori care ne invadează toamna locuințele. Sunt și în Iași

Gândacii urât mirositori pe care toamna îi găsiți prin apartamente reprezintă o apariție recentă în România. Sunt ploșnițe originare din Asia care au ajuns cu containerele de marfă în Europa. Pot provoca daune semnificative pomilor fructiferi.

Aceștia iau cu asalt apartamentele și își fac loc peste tot, de la tocurile ferestrelor, la paturi sau oale cu mâncare. Dacă le amenințați existența în vreun fel, elimină instant un miros puternic, urât, care umple încăperea.

Ziarul de Iași a scris încă de acum doi ani că aceștia invadaseră apartamentele din oraș. Oamenii nu știau ce sunt și se sfătuiau pe Facebook. Vedeți AICI.

Această specie de insecte (Halyomorpha halys – ploșnița marmorată urât mirositoare) n-a fost în țara noastră din totdeauna, ci a apărut doar de câțiva ani.

Elena Iulia Iorgu – cercetător, entomolog specializat în studiul odonatelor și ortopterelor în cadrul Compartimentului de Biologie Moleculară al Muzeului Național de Istorie Naturală Grigore Antipa din București, vine cu explicații și detalii.

Ploșnița marmorată este o specie originară din Asia de Est, iar adulții și nimfele (puii de ploșniță) acestei specii se hrănesc cu peste 100 de specii de plante, inclusiv multe plante de cultură.

Dacă aveți animale de companie care înghit un gândac urât mirositor (pisicile fac asta des), nu vor păți nimic grav, chiar dacă la scurt timp e posibil să vomite și să saliveze excesiv. Este doar o reacție la această substanță care irita tractul gastrointestinal.

„Trebuie astupate toate găurile sau crăpăturile prin care acestea ar putea intra în casă (inclusiv pe sub uși), iar geamurile ar trebui dotate cu plase de protecție. Aceste locuri potențiale de acces în casă trebuie verificate periodic și pot fi de asemenea, date cu substanțe repelente care le-ar putea descuraja pe ploșnițe să se așeze. De asemenea, toamna, trebuie să avem grijă când punem hainele la uscat afară, să le controlăm când le băgăm înapoi în casă pentru a nu lua și pasageri clandestini”, este sfatul cercetătoarei.

Aflați amănunte de pe hotnews.ro.

Comentarii