Ce sunt rachetele hipersonice şi ce înseamnă pentru Ucraina şi Occident folosirea lor de către Rusia

duminică, 20 martie 2022, 11:18
2 MIN
 Ce sunt rachetele hipersonice şi ce înseamnă pentru Ucraina şi Occident folosirea lor de către Rusia

Rusia spune că a folosit rachete hipersonice Kinjal pentru a distruge un depozit subteran de muniţie şi rachete, dar întrebarea este ce înseamnă acest lucru pentru războiul din Ucraina, dar şi pentru Occident. 

Potrivit unui expert în apărare, acesta este avertismentul lansat de Rusia că „are mijloacele de a escalada” conflictul în continuare şi că Ucraina nu poate să se apere împotriva acestor atacuri. Dr. James Bosbotinis, specialist în apărare şi afaceri internaţionale, a declarat pentru BBC că nu este posibil ca armata ucraineană să se apere împotriva atacurilor acestor rachete. „Viteza Kinjal-ului evită orice sistem de apărare aeriană ucraineană, iar platformele de lansare pot lansa de la distanţe dincolo de raza de acţiune a Ucrainei.”

El a spus că racheta hipersonică a fost probabil lansată din sudul Rusiei. osbotinis a spus că atingerea „ţintei de mare valoare” a unui depozit militar subteran „transmite Ucrainei mesajul că Rusia are mijloacele de a escalada în continuare acest conflict… Este, de asemenea, un avertisment către vest că Rusia poate, desigur, să urce miza în Ucraina şi Kinjal ar putea fi, de asemenea, desfăşurate dacă războiul ar escalada şi atrage puteri externe.”

El a spus că este „un mesaj” că Rusia ar putea atinge ţinte în alte părţi ale Europei. Preşedintele Vladimir Putin a subliniat în repetate rânduri că investeşte în rachete hipersonice şi că acestea sunt „invincibile”, dar ce sunt ele mai exact?

Moscova susţine că aceste rachete zboară la viteze excepţional de mari – viteze Mach 10 sau 12.000 km pe oră – şi că, combinate cu manevrabilitate, este extrem de dificil sau imposibil de interceptat. Unii experţi militari occidentali cred totuşi că Rusia ar putea exagera capacităţile armelor lor hipersonice aer-sol.

„Racheta hipersonică are o capacitate de penetrare şi o putere distructivă mai mare datorită vitezei sale foarte mari”, explică analistul militar Vassili Kachine.Statisticile sunt impresionante: potrivit oficialilor ruşi, Kinjal este capabilă să atingă ţinte la o rază de peste 2.000 km.

Preşedintele Putin s-a lăudat în decembrie anul trecut că Rusia conduce lumea în ceea ce priveşte rachetele hipersonice, care sunt greu de urmărit deoarece pot schimba direcţia în timpul zborului.

Citiţi materialul integral pe hotnews.ro

Comentarii