Ce sunt rachetele Neptun care ar fi lovit nava amiral a flotei ruse

joi, 14 aprilie 2022, 12:04
2 MIN
 Ce sunt rachetele Neptun care ar fi lovit nava amiral a flotei ruse

Rachetele anti-navă Neptun, cu care autoritățile ucrainene susțin că ar fi lovit nava amiral a flotei ruse de la Marea Neagră, au fost dezvoltate în Ucraina, erau noi și, teoretic, încă nu erau operaționale.

RK-360 MT Neptun a fost realizat în timp record în termeni de cercetare și dezvoltare militară, având totuși la bază o tehnologie de origine sovietică (Kh-35U). În orice caz, racheta a fost dezvoltată și construită integral în Ucraina, fiind folosită preponderent industria națională de armament.

Racheta împrumută booster-ul de lansare de la sistemul S-125 și este utilizează cu un motor turbojet MS-400, având următoarele specificații tehnice:

  • Dimensiuni: 5.05 m x 0.40

  • Greutate: 870 kg (focosul cântărește 150 kg)

  • Rază operațională: 280-300 km

  • Viteză de croazieră: viteză înaltă subsonică (circa 800-900 km/h)

  • Înălțime de zbor: 3-10 m

  • Raza la care se activează radarul rachetei: 48 km

  • Ghidaj: Radar

Primul sistem ar fi intrat în posesia forțelor navale ucrainene abia în 2021 și nu era cu adevărat operațional la momentul în care a început invazia rusă în Ucraina, cu cele mai recente estimări pre-conflict indicând că primul va fi declarat operațional pe coasta Mării Negre începând cu primăvara lui 2022.

Singurul divizion care era cât de cât aproape de a fi declarat operațional cuprindea șase lansatoare cu un total de 72 de rachete (inclusiv în unități de reîncărcare), respectiv unitățile de comandă și radarele suport.

Cum s-ar fi putut desfășura atacul

Între Insula Șerpilor și coasta ucraineană din Odesa sunt circa 100 de kilometri de linie dreaptă, astfel că orice navă militară ar fi fost destul de dificil de detectat. Surse din comunitatea OSINT susțin că ucrainenii ar fi încercat să localizeze crucișătorul Moskva cu o dronă Bayraktar TB-2, ba chiar să atragă atenția și focul asupra ei.

Drona putea astfel să retransmită către țărm poziția relativă a navei, moment în care puternicul radar al sistemului Neptun, Mineral-U, putea obține o localizare mult mai precisă. Odată localizată ținta, unul dintre lansatoare ar fi tras rachetele. Partea ucraineană spune că nava ar fi fost lovită de două rachete, însă nu au menționat și câte rachete au lansat.

Aflați amănunte de pe b1tv.ro.

Comentarii