De Business

Punem punctul pe știi

Centrul de cercetare – dezvoltare pentru interioare auto Preh s-a mutat în casă nouă. A luat locul Amazon Center din ansamblul mixed-use Palas

vineri, 13 octombrie 2023, 01:50
4 MIN
 Centrul de cercetare – dezvoltare pentru interioare auto Preh s-a mutat în casă nouă. A luat locul Amazon Center din ansamblul mixed-use Palas

Preh Iaşi s-a mutat în casă nouă. Centrul de cercetare-dezvoltare (R&D) din Iaşi al Preh România, divizia furnizorului internaţional pentru industria constructoare de autovehicule, s-a mutat în clădirea de birouri din ansamblul mixed-use Palas Iaşi în locul Amazon Development Center Iaşi, relocat  în Palas Campus, cea mai mare clădire de birouri din România, inaugurată în luna aprilie, de compania Iulius.

 

Angajaţii din Iaşi ai companiei germane din industria automotive lucrează la componente electronice inovatoare pentru interiorul autovehiculelor de lux, printre clienţii din portofoliul Preh fiind Mercedes, Porsche, Tesla şi BMW. La centrul din Iaşi sunt aproximativ 200 de ingineri specializaţi în dezvoltare software, hardware, proiectare şi design mecanic, testare software şi system, precum şi managementul calităţii pentru produse din categoriile HMI (Human Machine Interface) şi E-mobility. Din anul 2017, de când compania germană şi-a extins activitatea în România, Preh Iaşi îşi desfăşura activitatea în clădirea Şandru Office Building. Inaugurarea noului centru Preh R&D din ansamblul Palas Iaşi a avut loc ieri, locaţia având o suprafaţă de 4.700 de mp, fiind închiriate două etaje din cadrul clădirii.

Pe lângă centrul R&D din Iaşi, Preh mai are în România un centru şi la Braşov, iar la Ghimbav o fabrică unde, din anul 2009, se produc şi se dezvoltă comutatoare pentru volane, multifuncţionale şi sisteme de control al climatizării, precum şi echipamente pentru maşini electrice pentru producători de autovehicule de talie mondială. Compania germană are în România aproape 3.000 de angajaţi. „Activităţile Preh Iaşi sunt încorporate într-o organizaţie mondială de cercetare şi dezvoltare, echipa asumându-şi o responsabilitate importantă în domeniul electromobilităţii, precum şi în Human Machine Interface. În domeniul mobilităţii electrice, echipa din Iaşi se concentrează pe aşa-numita tehnologie de amplificare sau de încărcare şi colaborează pentru proiecte importante, în principal pentru OEM European. Poate aţi auzit că Grupul Preh a fost nominalizat în domeniul E-mobility şi pentru un proiect booster, la care a contribuit şi echipa din Iaşi, ceea ce înseamnă că ei contribuie în echipa internaţională la succesul şi creşterea profitabilă a Grupului Preh. Apreciez foarte mult acest lucru şi cred că va fi stimulat şi de noua noastră locaţie. Apreciem foarte mult această colaborare care a început aici, în Iaşi, din anul 2017”, a declarat pentru „Ziarul de Iaşi” Marcus Kneifel, chief technology officer Preh GmbH.

Liliana Osz, manager Preh Iaşi, a spus: „Compania Preh Iaşi a făcut astăzi (ieri, n.r.) încă un pas important în direcţia extinderii activităţilor, inaugurând noul centru R&D din cadrul ansamblului Palas. Acest spaţiu asigură cadrul potrivit desfăşurării activităţilor curente precum şi un mediu de lucru propice pentru inovaţie şi pentru dezvoltarea de produse şi servicii noi.”

La rândul său, Cătălin Parfene, managing director PDP Preh România, ne-a declarat: „În anul 2016, colegii din Germania au făcut o vizită în România cu gândul de a deschide un nou centru, pe lângă cel din Braşov. La acea vreme erau atât de fascinaţi şi impresionaţi de facultăţile tehnice din Iaşi, încât în prima zi făceau doar poze statuilor şi facultăţilor tehnice de aici. Asta mi-a arătat că pentru ei este importantă cultura şi istoria, dar şi o perspectivă pe termen lung. În aceşti 7 ani sunt aproximativ 200 de ingineri în această mare echipă care va dezvolta, în următorii ani, produse pentru conducerea autonomă, de nivel 3, cât şi produse din zona de electromobilitate, electronică de mare putere şi convertoare. Astfel că această clădire din Iaşi va susţine o creştere adiţională în următorii ani, această creştere fiind susţinută şi de cultura echipei formată local, o cultură cu o mare competenţă tehnică şi cu oameni implicaţi. (…) Observăm că piaţa din China începe să vină spre Europa şi SUA, în acelaşi timp şi Tesla îşi creşte vânzările, astfel că piaţa din Europa este într-o provocare, aceea de a-şi ajusta preţurile şi de a rămâne competitivă”, spune Cătălin Parfene, managing director PDP Preh România.

Adrian Sîrbu, manager E-mobility Preh Iaşi, ne-a explicat la ce lucrează colegii săi din cadrul Departamentului E-mobility. „Angajaţii de la Departamentul E-mobility din Iaşi sunt responsabili de partea de booster sau charge pump, un sistem care oferă posibilitatea unei maşini electrice care are o arhitectură de 800 de volţi să fie încărcată la o staţie de încărcare de la 400 de volţi. Acest lucru lărgeşte oarecum posibilităţile pentru arhitecturile noi de 800 de volţi să folosească infrastructura deja existentă în piaţă. Un alt produs din acest departament îl reprezintă on board charger, un trendsetter pe piaţă. Avem on board chargers bidirecţionale, care înseamnă că o maşină electrică poate încărca o altă maşină electrică. Un alt produs din portofoliul E-mobility îl reprezintă partea de convertoare DC-DC. Aici produsul îţi oferă posibilitatea să dai din voltajul bateriei de 800 de volţi sau 400 de volţi tensiunea normală pentru echipamentele auxiliare ale maşinii, la 12 volţi”, a detaliat Adrian Sîrbu, manager E-mobility Preh Iaşi. 

Comentarii