Un caz revoltător, relevant pentru ineficienţa instituţiilor care se ocupă de aplicarea legii

Cheșcu face și drege în continuare pe un proiect ilegal. Statul, paralizat la Iaşi?

miercuri, 18 mai 2022, 02:01
3 MIN
 Cheșcu face și drege în continuare pe un proiect ilegal. Statul, paralizat la Iaşi?

Un exemplu revoltător de indiferenţă şi ineficienţă crasă din partea instituţiilor ieşene: spălătoria auto din zona Green Park a afaceristului Gheorghe Cheşcu funcţionează în continuare, deversând ape uzate în albia răului Ciric, deşi este dovedit că e ilegală. Acesta ar fi păcălit o serie de instituţii pentru a deschide spălătoria, printre care Primăria Iaşi şi Apele Române, jonglând cu unele adrese care nu există. Culmea, când procurorii au luat urma legăturilor bolnăvicioare ale lui Cheşcu cu înalţi funcţionari ai Primăriei, aceasta din urmă a cerut în instanţă anularea autorizaţiei pentru afacerea de pe malul râului. Apele Române a luat act de faptul că nu a autorizat afacerea şi a amendat firma. Ba chiar, ulterior, şi Garda de Mediu a amendat firma lui Cheşcu. Cu toate acestea, deşi au trecut luni bune de la toate aceste constatări oficiale, spălătoria funcţionează bine mersi şi la această oră. În acelaşi timp, “ceaţa” din jurul adresei spălătoriei nu s-a risipit: reprezentanţii Primăriei confirmă bănuiala jurnaliştilor ZdI, cum că adresa str. Vasile Lupu 135 nu există în nomenclatorul de străzi.

“Epopeea” spălătoriei durează deja de două luni de zile, iar ieşenii încă spală maşinile aici pe bandă rulantă, deşi totul se face exact pe maul râului Ciric, fără aprobarea Apelor Române. Ieri, jurnaliştii “Ziarului de Iaşi” au făcut încă o vizită aici, iar în boxe se aflau trei autoturisme, sub atenta supraveghere a bărbatului brunet pe care l-am mai prezentat şi în articolele trecute. Culmea: deşi ilegală şi cu două amenzi mari “încasate” de firma Flux SRL, pe care cel mai probabil patronul le va achita din profitul obţinut, nicio instituţie nu catadicseşte să descindă aici pentru a pune piciorul în prag. Pentru această spălătorie, situată în zona Green Park, chiar pe malul râului Ciric, în apropierea blocurilor noi din zonă, Gheorghe Cheşcu a cerut o autorizaţie de a face un showroom, însă, doar el ştie cum, i-a “ieşit” o spălătorie auto.

Pentru acest lucru, Garda de Mediu Iaşi a amendat SC Flux SRL cu suma de 60.000 de lei şi sistarea activităţii. Apoi, reprezentanţii Administraţiei Bazinale Ape Prut Bârlad ne-au precizat că au amendat şi ei firma Flux SRL, cu suma de 75.000 de lei. Totuşi, nici această amendă nu l-a speriat pe omul de afaceri Gheorghe Cheşcu, supranumit şi Jupânul Tătăraşiului”.

“Construcţia este provizorie şi se va demola la somaţia Municipiului Iaşi, fără pretenţii la despăgubiri, atunci când cerinţele urbanistice o vor impune”, se arăta în autorizaţia ştampilată de primarul Iaşului, secretara Primăriei Iaşi şi arhitectul-şef al municipiului Iaşi. De atunci, Primăria Iaşi a cerut în instanţă anularea autorizaţiei.

O altă ciudăţenie

Tot jurnaliştii “Ziarul de Iaşi” au atras atenţia despre o ciudăţenie a terenului pe care funcţionează spălătoria. Jurnaliştii ZdI au căutat în primă fază amplasamentul spălătoriei, pe harta de pe site-ul Primăriei, pentru a face o vizită la faţa locului, însă aceasta ne-a arătat că adresa str. Vasile Lupu 135 este la o depărtare mare de locul spălătoriei. Numărul 135 este între blocuri, virând undeva de pe strada Ciurchi, lângă Esplanada Oancea.

“În nomenclatorul de străzi al Municipiului Iaşi nu există adresa str. Vasile Lupu nr. 135. În schimb, pe Extrasul de Carte Funciară eliberat de Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Iaşi este indicat pentru numărul cadastral 160049 adresa mai sus menţionată. Precizăm că Extrasul este rezultatul unei documentaţii întocmite de către o Persoană Fizică Autorizată (PFA) pe baza documentelor puse la dispoziţie de către proprietar. Proprietarul ar fi trebuit să solicite, chiar dacă nu e obligatoriu, şi înainte de a depune actele la OCPI, un certificat de nomenclatură urbană, pentru o identificare a adresei poştale a terenului şi pentru identificarea reţelelor de utilităţi din zona respectivă. OCPI eliberează acte pe bază de coordonate geo-spaţiale şi nu obligatoriu după adresa terenului”, au precizat reprezentanţii Primăriei Iaşi.

De asemenea, există şi posibilitatea ca pe baza unor acte imobiliare emise înainte de 1990 să existe documente care să indice adresa respectivă, cum ar fi certificate de moştenitor, acte de proprietate vechi, însă probabilitatea unei astfel de situaţii în condiţiile date este infimă.

Comentarii