Chicerea, localitatea fără apă: licitaţia salvatoare s-a amânat pentru noiembrie. Oamenii, în pragul revoltei!

miercuri, 06 iulie 2022, 01:50
5 MIN
 Chicerea, localitatea fără apă: licitaţia salvatoare s-a amânat pentru noiembrie. Oamenii, în pragul revoltei!

Uscaţi de sete, fără apă pentru curăţenia intimă sau pentru spălat, locuitorii din satul Chicerea, comuna Tomeşti, vor trebui să se roage să plouă şi să-şi instaleze cât mai multe butoaie în care să colecteze apa pluvială. Ploaia e, pentru ei, chiar şi pe secetă, mai sigură decât o soluţie venită din partea autorităţilor, ale căror promisiuni au fost până acum doar “apă de ploaie”. 

ApaVital a lansat în aprilie o licitaţie pentru construirea unei staţii de pompare în zonă. În mai a fost data limită de depunere a ofertelor, iar în iunie s-a prelungit termenul de evaluare a ofertelor. Până în noiembrie!

13 aprilie – Postare pe pagina de Facebook a CJ Iaşi

„Necesarul de apă în zona Chicerea va fi suplimentat”, anunţa victorios o postare a Consiliului Judeţean Iaşi, în luna aprilie. Anunţul detalia: Apavital Iaşi a scos la licitaţie construirea unei staţii de pompare, inclusiv alimentare cu energie electrică, montare rezervor 500mc şi înlocuire conductă de refulare în satul Chicerea, com. Tomeşti, judeţul Iaşi. Investiţia urmăreşte suplimentarea necesarului de apă în zona Chicerea şi creşterea presiunii la consumatorii din strada Releu, astfel încât să satisfacă din punct de vedere calitativ şi cantitativ cerinţele actualilor şi viitorilor consumatori, la nivelul normelor europene actuale.

Valoarea contractului, aşa cum apare publicat în SEAP, este de 2.153.680,36 lei, fără TVA. Data limită de depunere a ofertelor a fost 10 mai.

07 iunie – ApaVital, Notificare către participanţii la procedură

“Având în vedere organizarea procedurii licitaţie deschisă pentru achiziţia de lucrări «Construire Staţie de pompare inclusiv alimentare cu energie electrică, montare rezervor 500 mc şi înlocuire conductă de refulare în satul Chicerea, comuna Tomeşti, judeţul Iaşi», ce a avut ca dată limită de depunere a ofertelor data de 10.05.2022 ora 15:00, vă aducem la cunoştinţă faptul că perioada de evaluare a ofertelor se va prelungi până la data de 10.11.2022”.

25 iunie – sat Chicerea, săteni

Dacă peste zi Chicerea zace sleită de căldură, noaptea, când apa ajunge totuşi la robinete, în casele de pe deal se stârneşte agitaţia. Noapte de noapte, sătenii fac de strajă lângă robinete: la ei, pe deal, apa curge, cu ţârâita, după lăsarea întunericului. Când sătenii din vale dorm, cei din deal freamătă la auzul aerului din ţevile de apă şi pregătesc sticle, oale şi găleţi pe care să le umple pentru a doua zi.

Natalia Boandă – “Când vine apa, vine doar aer şi se învârte ceasul la greu. Plătim aer. Răspunsul e că dacă se învârte, când vine apa, se întoarce ceasul înapoi”

Ovidiu Ostafi – “Şase zile fără apă. Eventual curge apa câte jumătate de oră noapte. Din toate casele astea sunt două fântâni, la vreo 20 de case. Mai pândeşte mama noaptea şi adună în sticle, în oale. Când am venit aici nu era aşa şi primarul, când dă autorizaţii, ar trebui să se gândească puţin. Ar trebui să existe un rezervor undeva la deal, dar nu există acel rezervor. A fost. Cei de la ApaVital au promis acum doi ani că vor pune pompe şi că fac rezervor. Dar…”.

Rocsana Catrinescu – „Ne-am săturat de dat telefoane şi te mai iau şi peste picior. Cine v-a pus să vă mutaţi acolo?”

Ionuţ Mihalache – „Ni se spune că lumea udă în grădină. Oameni buni, care e diferenţa între noi care suntem, cât?, 100 de familii pe dealul ăsta, şi un bloc turn cu 100 de apartamente? Care e diferenţa dintre noi? Ălora le dai apă în permanenţă şi noi avem cu ţârâita. Înţeleg că e secetă, dar au mai fost ani secetoşi, secetă e şi în alte localităţi. De ce acolo se poate asigura apă şi la noi nu? Înţeleg cu seceta. Eu am mai pus două bazine şi acumulez apa de ploaie de pe garaj, ud grădina cu apa de ploaie”.

25 iunie – Autorităţi

Tudor Bompa, consilierul personal al primarului Tomeşti, Ştefan Timofte:

“Se va face o nouă staţie de pompare a apei, dar în acest moment trei pompe nu reuşesc să ducă apa în deal, nu fac faţă. După ora 16, când oamenii se întorc de la serviciu, toată lumea se spală, spală, e o perioadă cu un consum maxim de apă, şi pompele existente nu reuşesc să ducă apa până în deal”.

Mihail Doruş, manager general ApaVital:

„I-am solicitat domnului primar un teren pentru un rezervor, am de vreo doi ani planificat acolo. Am un proiect, se obţin greu avizele. Asta-i ţara, ei o iau înainte. Nu eu am dat autorizaţii de construcţie(…) Se întâmplă, mai ales vara se întâmplă, când nu plouă o săptămână-două, încep să apară tot felul de probleme. Fiindcă toată lumea udă, noi ne-am transformat într-un fel de agenţie de îmbunătăţiri funciare vara. Ori, mie, standardele nu îmi permit să dimensionez nicio conductă şi niciun rezervor pentru activităţi agricole. Scopul nostru e să asigurăm apa menajeră”.

7 iulie

Răzvan Manolache, purtător de cuvânt ApaVital:

“Evaluarea ofertelor primate la licitaţie a fost amînată pentru luna noiembrie din cauza numărului mare de clarificări care au fost solicitate de participanţi. E un număr mare de ofertanţi (n.r. 4 ofertanţi) şi sunt documente care au fost solicitate pentru această procedură care au un termen de valabilitate redus şi vor trebui refăcute, e vorba de autorizaţii, avize).

Ovidiu Ostafi, locuitor Chicerea

“Dacă abia în noiembrie se evaluează ofertele, peste iarnă solul e îngheţat şi nu se mai sapă, deci ne mai prinde o vară fără apă la Chicerea. Eu mă găndesc să îmi mai cumpăr un rezervor de o tonă şi câteva butoaie de strâns apa de ploaie”.

Întrucât şansele ca satul Chicerea să se transforme măcar vara viitoare din deşert, în oază, sunt minime, sătenilor nu le rămâne decât să îşi aleagă preoţii ale căror ritualuri de aducere a ploii se încheie cu torente şi să îi invite pe dealul lor, unde noaptea se aud greieri, fazani.. Şi, uneori, aerul care fâsâie pe conductele de apă.

Cititi si: La Chicerea, Tomeşti, apa curge doar la miezul nopţii, cât un fir de aţă

 

Comentarii