Cinci plante festive în roşu şi verde care întregesc decorul de Crăciun

miercuri, 25 decembrie 2019, 12:57
3 MIN
 Cinci plante festive în roşu şi verde care întregesc decorul de Crăciun

Discuţia despre cum au ajuns culorile roşu şi verde să simbolizeze Crăciunul începe cu populaţiile celtice antice ce venerau veselul ilice, podoabă a pământul în timpul iernii austere, şi trece prin departamentul de marketing din prima parte a secolul trecut al companiei Coca-Cola, desăvârşind împământenirea în minţile noastre a asocierii perechii cromatice cu sărbătoarea. 

Cinci plante festive în roşu şi verde care întregesc decorul de Crăciun. Găsim această combinaţie festivă de culori din plin în natură, iar plantele în ghiveci reprezintă o modalitate practică de a o introduce în locuinţele noastre. Vă prezentăm mai departe cinci plante care îşi iau în fiecare an un aer de sărbătoare chiar prin timpul acesta, uneori cu puţin ajutor din partea floricultorilor, întregind decorul festiv al oricărui cămin.

Crinul de cameră

Amaryllis, planta cu bulb cunoscută şi sub denumirea de Crinul de cameră, pare să proclame cu spectaculoasele sale flori în formă de trompetă sosirea negreşită a Crăciunului. Pentru a ne bucura de această veselă pata de culoare în puterea iernii este esenţială o perioadă premergătoare de hibernare, între august şi septembrie. Deşi nu este singură culoare în care o putem întâlni, roşul este cea mai populară. Atenţie! Plantă este toxică pentru animalele de companie.

Floarea Crăciunului

Una dintre vedetele sezonului, graţie în special frunzelor sale terminale intens colorate în roşu, aşa-numitele bractee (adesea confundate cu florile), Poinsettia (Euphorbia pulcherrima) poate fi găsită din abundenţă în florarii în preajma sărbătorilor de iarnă, sub nume că Floarea Crăciunului, Steaua Crăciunului sau Crăciuniţa, roşie, dar şi roz, alb sau crem. După luna decembrie începe să-şi schimbe culoarea şi chiar să-şi piardă din frunze, însă, îngrijită corespunzător, te poţi bucura de aerul ei festiv şi Crăciunul următor.

Cyclamenul

O altă plantă ce înfloreşte în sezonul rece, Cyclamenul sau Violetă de Alpi te înveseleşte cu florile sale albe, roz şi, desigur, roşii de la sfârşitul toamnei până la sosirea primăvării. Acum este momentul să-i oferi o foarte necesară perioada de repaus, reducând şi chiar eliminând, în conformitate cu sfaturile specialiştilor, udarea, fertilizarea şi expunerea la lumină, pentru că toamna ce urmează să revină la viaţă, la timp pentru sărbătorile iernii. Atenţie! Majo­ritatea, dacă nu toate, speciile de cyclamen sunt toxice pentru animalele de companie.

Cactusul de Crăciun

Schlumbergera bridgesii sau Cactusul de Crăciun este o plantă suculenta, însă nu tocmai un cactus, care te răsplăteşte în preajma Crăciunului cu flori cel mai adesea de culoarea cerceluşului, dar şi roşii, albe şi chiar galbene. Are nevoie de perioade extinse de întuneric pentru a putea începe să înflorească şi poate trăi mulţi ani dacă este îngrijită corect. Planta nu este toxică pentru câini şi pisici.

Mărul iubirii

Denumit ştiinţific Solanum pseudocapsicum, Mărul iubirii este un arbust decorativ prin fructele sale sferice colorate în roşu-portocaliu, în care se transformă spre iarna florile albe ce apar începând cu luna mai. Atenţie! Deşi au un gust asemănător cu cel al roşiilor, fructele nu sunt comestibile şi, ca orice altă planta toxică, trebuie ţinută departe de copii şi de animale.t

Comentarii